if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο ISIS χτύπησε ο Ιράν, 13 νεκροί σε κοινοβούλιο και μαυσωλείο του Χομεϊνί

Κύμα επιθέσεων έπληξε την πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 30. Μια γυναίκα συνελήφθη μετά από έκρηξη βόμβας και πυροβολισμούς στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Συνολικά οι τρομοκράτες ήταν τέσσερις, όλοι Ιρανοί αλλά σουνίτεςμ ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο Ιράν είναι Σιίτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο Επαναστατικός Στρατός του Ιράν αποδίδει συνευθύνη στη Σαουδική Αραβία, η οποία με τη σειρά της αρνείται.

Ερωτηματικά εγείρονται για τον τρόπο που εκτελέστηκαν οι επιθέσεις καθώς και για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών δεδομένου ότι το Ιράν έχει ιδιαίτερα χαμηλή τρομοκρατική δραστηριότητα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Οι τρομοκράτες κρατούσαν ομήρους εντός του κοινοβουλίου για αρκετές ώρες, ενώ παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους, Amaq, μετέδιδε video μέσα από το Κοινοβούλιο. Πριν από λίγο έληξε η ομηρία με επιδρομή των ειδικών δυνάμεων και με τον θάνατο και των τεσσάρων τρομοκρατών. Εντύπωσε προκάλεσε ο α βαρύς οπλισμός των τρομοκρατών και ο τρόπος της διείσδυσης.

Οι πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες είναι ακόμη συγκεχυμένες αλλά από υπολογίζεται ότι 12 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 30 είναι οι τραυματίες.

Το Site Intel Group δημοσίευσε video και δημοσιεύματα του πρακτορείου ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους από τα οποία προκύπτει ότι την ευθύνη αναλαμβάνει ο ISIS και ότι μάχες εντός του ιρανικού κοινοβουλίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανέφερε, επικαλούμενο ένα μέλος του κοινοβουλίου, ότι όλες οι πόρτες του κοινοβουλίου έκλεισαν και ότι ένας από τους δράστες έχει περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Παράλληλα ένοπλος άνοιξε πυρ στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί τραυματίζοντας «αρκετούς ανθρώπους», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το πρακτορείο ISNA επικαλέστηκε από την πλευρά του ανώνυμη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι ο δράστης ανατινάχθηκε.[graphiq id=”9AxrdTtdwKV” title=”Τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές στο Ιράν” width=”700″ height=”575″ url=”https://sw.graphiq.com/w/9AxrdTtdwKV” frozen=”true”]

Το Ιράν είναι Σιιτικό και έχει βρεθεί σε ανοιχτή σύγκρουση με τους πιο φανατικούς Σουνίτες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Αλ Κάιντα, των Αδερφών Μουσουλμάνων, της Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους. Η κατοχή όπλων είναι απαγορευμένη και πολύ στενά ελεγχόμενη, η κρατική ασφάλεια έντονη και οι συλλήψεις διαρκείς.

[graphiq id=”fAq2h8IdiOF” title=”Θρησκευτική κατάτμηση του πληθυσμού στο Ιράν” width=”700″ height=”563″ url=”https://sw.graphiq.com/w/fAq2h8IdiOF” frozen=”true”]

Πέρυσι οι αρχές στο Ιράν ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μεγάλη τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού η οποία θα εκδηλωνόταν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα στοχεύοντας την Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Το υπουργείο Πληροφοριών σε δήλωσή του τότε ανέφερε ότι την επίθεση σχεδίαζαν “Takfiri Wahhabi”, που σημαίνει στην ουσία “φανατικοί σουνίτες”, με τον όρο αυτό περιγράφονται τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Al Qaeda.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει από ακόμη νωρίτερα το Ιράν για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων από τον ISIS λόγω της εμπλοκής στον συριακό εμφύλιο και τις συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Η τελευταία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν συνέβη το 2010 όταν μιαα εξτρεμιστική οργάνωση Σουνιτών σκότωσε 39 ανθρώπους χρησιμοποιώντας καμικάζι αυτοκτονίας. Στο παρελθόν Κούρδοι έχουν πραγματοποιήσει μικρής κλίμακας επιθέσεις στη χώρα.

[graphiq id=”lBKSh7Dn1Fr” title=”Οι πιo ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράν από το 2000″ width=”700″ height=”662″ url=”https://sw.graphiq.com/w/lBKSh7Dn1Fr” frozen=”true”]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version