Για αποκεντρωμένο τρομοκρατικό δίκτυο πυρήνων κάνουν λόγο πλέον οι βρετανικές αρχές καθώς έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 16 προσαγωγές μετά την επίθεση στο Manchester Arena, ενώ από τα ίχνη των εκρηκτικών προκύπτουν συνδέσεις με τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο Παρίσι.
Σήμερα, κρατούνται ακόμα οι 14 εκ των 16 προσαχθέντων, χωρίς ακόμη να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες αλλά ανακρίνονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ως ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ενδεχόμενη συνέργεια στην επίθεση στο Μάντσετερ που στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις από την επίθεση στο Μάντσεστερ
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε απόψε ότι ένας 19χρονος συνελήφθη, το βράδυ της Κυριακής 29 Μαΐου, με την υποψία ότι σχετίζεται με την επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους την περασμένη Δευτέρα στο Μάντσεστερ.
Ο ύποπτος συνελήφθη στη συνοικία Γκόρτον και είναι ύποπτος για “παράβαση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας” ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ σε ανακοίνωσή τους.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιείται έρευνα και σε μια κατοικία στην περιοχή του Ράσχολμ.
Άλλα στοιχεία που επικαλούνται διεθνή media αναφέρουν ότι τα υλικά της βόμβας και η συνδεσμολογία παραπέμπουν στην επίθεση στο Μπατακλάν στη Γαλλία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 90 ανθρώπων.
Υπό την υπόθεση αυτή οι αρχές ερευνούν για μέλη του είχαν επαφές ή έχουν “κληρονομήσει” το υλικό του δικτύου που αποσαθρώθηκε στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW μετά από εξαντλητική έρευνα τεσσάρων ημερών από 1.000 αστυνομικούς και ειδικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο Διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει και ξετυλίγεται το κουβάρι του τρομοκρατικού δικτύου, στο οποίο ανήκε ο βομβιστής αυτοκτονίας Σαλμάν Αμπέντι.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έρευνες σε εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή Μοσάιντ του Μάντσεστερ, στην οποία ζούσε η οικογένεια του ισλαμιστή τρομοκράτη, κατέληξαν στη σύλληψη και κράτηση 14 ατόμων. Οι διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει το τρομοκρατικό δίκτυο που εκπαίδευσε και προμήθευσε με εκρηκτικά τον δολοφόνο. Πρόκειται για πανομοιότυπες βόμβες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στο Μπατακλάν στο Παρίσι και στη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες. Η βόμβα παρασκευάστηκε εκτός Βρετανίας και τα υλικά της είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στο λιανικό εμπόριο. Η Βρετανική Αστυνομία, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές του Βελγίου και της Γερμανίας, εξετάζει τη διασύνδεση του τρομοκράτη του Μάντσεστερ με άτομο στο Βέλγιο, που φέρει το ψευδώνυμο «Ομπάιντα» και πιστεύεται ότι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος πανευρωπαϊκού δικτύου που φυγαδεύει τους υπόπτους για τρομοκρατία και διευκολύνει την είσοδο μαχητών του ISIS σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πιστεύεται ότι εκατοντάδες εξ αυτών προωθήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω των προσφυγικών ρευμάτων από Συρία και Βόρεια Αφρική. Ο Σαλμάν Αμπέντι συνδεόταν με 23χρονο Λίβυο πρόσφυγα, ο οποίος εκτελεί ποινή 5,5 χρόνων για τρομοκρατικές πράξεις. Πιστεύεται ότι ο τελευταίος, έφερε τον Αμπέντι σε επαφή με τον Βέλγο «Ομπάιντα» και κάποιον άλλο ύποπτο, γνωστό ως «ο άνθρωπος με το καπέλο», φωτογραφίες του οποίου ελήφθησαν από τις κάμερες του σιδηροδρομικού σταθμού των Βρυξελλών, λίγο πριν την τρομοκρατική επίθεση το 2015.