if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η DBRS ανησυχεί για το χρέος, κρατά σταθερή την Ελλάδα στο CCC

DBRS

DBRS Building

Η αποκατάσταση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους είναι ο βασικός παράγοντας ανησυχίας, όσον αφορά την Ελλάδα, για τον οίκο αξιολόγησης DBRS, ο οποίος επιβεβαίωσε το αξιόχρεο στο CCC.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στο CCC (υψηλό) για το μακροπρόθεσμο χρέος και σε R-5 για το βραχυπρόθεσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DBRS είναι ο πρώτος οίκος που δημοσιεύει έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2016. Οι υπόλοιποι οίκοι αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την τελική φόρμουλα για το χρέος ώστε να επαναξιολογήσουν την κατάταση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Το αξιόχρεο CCC (υψηλό) αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος του ελληνικού δημόσιου τομέα και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμικοί πιστωτές για να το θέσουν σε σταθερή πτωτική τροχιά»,

αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Στις 2 Μαΐου 2017, οι ελληνικές Αρχές κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με τους πιστωτές σε ένα πακέτο πολιτικής, που περιλαμβάνει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Αν και η συμφωνία αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη, η ολοκλήρωσή της καθυστέρησε για μήνες και η DBRS εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και το υψηλό επίπεδο προβληματικών δανείων περιορίζουν την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση».

Η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη του DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έχει μειώσει την πίεση στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και έχει σταθεροποιήσει την οικονομία, σημειώνει ο οίκος. «Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου οικονομικού προγράμματος, που είναι υπό ολοκλήρωση, αναμένεται να οδηγήσει στην εκταμίευση επιπλέον 7,4 δισεκ. ευρώ και τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη».

Agency Rating Outlook Date
TE 10 stable Apr 16 2016
IE 21 stable Apr 16 2016
S&P B- stable Jan 22 2016
Moody’s Caa3 stable Sep 25 2015
Fitch CCC n/a Aug 18 2015
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version