if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κινεζικό ΕΣΠΑ και κρυπτογραφημένο μήνυμα στη Γερμανία

Πλαίσιο διασφάλισης της πορείας εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσω ενός μοντέλου συγχρηματοδότησης αναπτυξιακού σχεδίου τύπου ΕΣΠΑ με τη συμβολή Κίνας επιχειρεί να διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση, λύση με την οποία επιχειρεί να παρακάμψει εμπόδια που τίθενται είτε απ ευθείας από το Βερολίνο, είτε από τις Βρυξέλλες για την είσοδο Κινέζων σε κρίσιμες υποδομές και αποκρατικοποιήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργου Τσίπρα, στόχος του ταξιδιού το πρωθυπουργού στην Κίνα είναι, μεταξύ άλλων και η υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει, όπως προσέθεσε, συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα νέου τύπου χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο η Κίνα θα προσφέρει χρηματοδότηση την οποία θα μπορεί εν μέρει να διασφαλίζει με μετοχές νεοφυών ή και υφιστάμενων επιχειρήσεων καθώς και με αντάλλαγμα αναπτυξιακά ομόλογα.

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν υπό διαμόρφωση το σκεπτικό του μνημονίου συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής και της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς που έχουν υψηλούς αναπτυξιακούς και δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Παράλληλα, η επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στην Ευρώπη και λίγο μετά την ανακοίνωση απόκτησης του 10% της Deutsche Bank από κινεζική κρατική εταιρία αποτελεί πολιτικό μήνυμα προς την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο η αποκρυπτογράφησή του απαιτεί πληροφορίες και συνδέσεις που σε αυτή τη φάση δεν είναι διαθέσιμες.

«Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες» τονίζει, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Τσίπρας, σημειώνοντας πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Εντάσσει μάλιστα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ’ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση.

Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία της ελληνικής πλευράς «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα», και υπογραμμίζει πως «στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσίπρας στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Σημειώνει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ και ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη.

Η δήλωση του γενικού γραμματέα ΔΟΣ Γιώργου. Τσίπρα στο ΑΠΕ:

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη διασύνδεση, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, στην ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων με τις χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού». Σε αυτό το φόρουμ η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη Ν/Α Ασία με την Ευρώπη. Παράλληλα, στη δεύτερη αυτή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, σε διάστημα λιγότερο το έτους, σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό ενώ, κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά. Προσδοκούμε να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα.
Στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών.
Γενικότερα, θεωρούμε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων αποτελούν μέρος των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση. Η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version