Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup
Eurobank logo
Piraeus Bank
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ανεξέλεγκτος μαίνεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σκαρφαλώνοντας στο 83,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ η κεντρική τράπεζα επιμένει σε μειώσεις των επιτοκίων,
Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης στο NATO
Στον δεύτερο γύρο θα εκλεγεί τελικά ο επόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, με  τον Λούλα ντα Σίλβα να επανεμφανίζεται αλλά να αποτυγχάνει να κάνει αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και τον Μπολσονάρο να παραμένει ισχυρός, μετά από μια εξαιρετικά προβληματική πρώτη θητεία.
Γερμανία και Ολλανδία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca
Παραδοσιακά, η πλειοψηφία των ξενοδοχείων στην Ευρώπη ανήκουν σε ανεξάρτητους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, οι αλυσίδες αυξάνουν το μερίδιο αγοράς στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Weather report, δελτίο καιρού, καιρός
Credit Suisse
MOEX
ΗΠΑ: Αντέχουν οι καταναλωτικές δαπάνες παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Τουρκία: Οι τράπεζες χρωστούν σε ξένο νόμισμα το 25% του ΑΕΠ

Σχετικάθέματα

Δραματικές είναι οι συνέπειες της διολίσθησης της λίρας για τις τουρκικές τράπεζες καθώς διογκώνονται οι ήδη μεγάλες υποχρεώσεις τους σε ξένο νόμισμα πνίγοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης και απειλώντας την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ερσίν Οζίνς, επικεφαλής της Turkiye Is Bankasi AS, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών, καθώς «η κεφαλαιακή επάρκεια είναι το κυριότερο πρόβλημα της τουρκικής τραπεζικής βιομηχανίας. Όπως ανέφερε οι συνολικές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα αγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια, ήτοι το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο τραπεζίτης ανέφερε, άλλωστε, τους κινδύνους που μπορούν να υπονομεύσουν το τραπεζικό σύστημα της γείτονος: ο νέος κύκλος υποχώρησης του νομίσματος, της τουρκικής λίρας, που υποτιμήθηκε κατά 17% το περασμένο έτος, η αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας της σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους», υπογράμμισε ο κ. Οζίνς, καθώς απειλούν όχι μόνον τον τραπεζικό κλάδο αλλά και συνολικά την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του Bloomberg, η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν υπολογιστεί ως μέση απόδοση επί των κεφαλαίων των παραδοσιακών τραπεζών που λαμβάνουν καταθέσεις και χορηγούν δάνεια, τότε στη διάρκεια του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στο 13%. Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο από την απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Τουρκίας, που φτάνει στο 10,2%.