if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, δεύτερη ήττα για Σουλτς

Σημαντική νίκη-ανατροπή πέτυχαν οι Χριστιανοδημοτες της Άνγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν που είχε αναδεχθεί σε προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Η νίκη αυτή αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος με την είσοδό του έδωσε ώθηση στο SPD, η οποία όμως αποδεικνύεται βραχύβια προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία στο εκλογικό επιτελείο των Σοσιαδδημοκρατών.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ κέρδισαν το 33% των ψήφων στο Σλέσβιχ Χολστάιν, από 30,8% στις τελευταίες εκλογές του 2012, σύμφωνα με το ARD. Το SPD κέρδισε 26,2%, από 30,4%.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το αποτέλεσμα αφήνει το CDU να μην έχει επαρκή υποστήριξη για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά σημαίνει ότι το SPD δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά σε συνεργασία με τους Πράσινους και το SSW, το οποίο αντιπροσωπεύει την εθνική δανική μειονότητα. Εάν το SPD δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα κόμματα στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, θα είναι η πρώτη φορά από το 2012 που χάνει την εξουσία.

“Είμαι απογοητευμένος”, δήλωσε ο εθνικός ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, του οποίου το κόμμα έχει υποστεί τώρα δύο περιφερειακές εκλογικές ήττες στους συντηρητικούς της Μέρκελ φέτος. “Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για το CDU”, πρόσθεσε.

Το SPD γνώρισε αναβίωση στις δημοσκοπήσεις στις αρχές του τρέχοντος έτους, μετά την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Schulz, τον Ιανουάριο ως υποψήφιο για την κατάρριψη της Μέρκελ.

Το αποτέλεσμα στο Schleswig-Holstein, μια περιφέρεια 2,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που βγαίνει από το Αμβούργο και τα σύνορα της Δανίας, αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες, επειδή είναι το κύριο κυβερνών κόμμα από το 2012.

“Η ατμομηχανή Schulz έχει περάσει από 100 σε 0 μόνο σε δύο κρατικές εκλογές”, δήλωσε ο ανώτερος πολιτικός του CDU Jens Spahn. “Ο ζεστός αέρας του συνεδρίου κόμματος του SPD δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα στη χώρα”.

Οι Πράσινοι κέρδισαν το 13,3% των ψήφων στο κρατίδιο, το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) 11,5% και το SSW 3,5%. Το ξενοφοβικό AfD, ηττήθηκε κατά κράτος λαμβάνοντας μόλις 5,6%.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version