Εξωθεσμική παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις επιχειρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλοντας να κρατήσει ανοιχτή την τεχνική συμφωνία ώστε να αποφύγει πιέσεις από ΕΚΤ και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους και τον καθορισμό της διάρκειας του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συμφωνία σε… συνεννόηση διατηρώντας την αξιολόγηση ανοιχτή ως προς το ύψος και τη χρονική διάρκεια του πλεονάσματος. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτή την αξιολόγηση, άρα και τα μέτρα, θέλοντας να μετατοπίσει τις πιέσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και για χαμηλότερο πλεόνασμα στην ελληνική κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το end game του Σόιμπλε και ο στόχος για την Ελλάδα
Πρόκειται για βασικό σημείο της στρατηγικής του Βερολίνου την οποία έχει αποκαλύψει το Crisis Monitor και σκιαγραφείται επαρκώς μέσα από την “επικίνδυνη” για τα ελληνικά συμφέροντα έκθεση του Peterson Institute.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την ελληνική κρίση
Αυτό που πιστοποιείται από τον τρόπο ολοκλήρωσης αξιολόγησης και την οριακή αύξηση του λογαριασμού των μέτρων από 3,6 στα 3,8 δισ. είναι μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ικανοποίηση ΕΚΤ-ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για εισδοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα εξασφαλιστεί με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της ΕΚΤ, την οποία έχει υπονοήσει ότι θα αποδεχθεί το ΔΝΤ αλλά δεν τη δέχεται απριόρι ο ESM.
Διαβάστε επίσης: Μάχη για το χρέος και τα κλειδιά της Ελλάδας
Σε αυτή τη φάση οι εκκρεμότητες μεταφέρονται στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, επίπεδο που κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο αν η τεχνική αξιολόγηση (SLA) θεωρηθεί ολοκληρωθείσα τότε η πίεση μετατοπίζεται προς τον ESM και τα μέτραελάφρυνσης χρέους και του περιορισμού του πλεονάσματος,
Υπ αυτό το πρίσμα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ευφορία που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτηρίζει τη συνεννόηση ως ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» της αξιολόγησης, η οποία αρχικά θα έπρεπε να είχε κλείσει από το Δεκέμβριο του 2016, με το οποίο όμως δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία.
«Χρειάζεται ακόμη αποσαφήνιση σημείων, όπως πχ. το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο δεσμεύτηκε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα ύψος 3,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος της».
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί σημείο διαφωνίας του Βερολίνου με το ΔΝΤ, με τη Κριστίν Λαγκάρντ να συναρτά τη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο όμως προσπαθεί να συμφωνήσει με το ΔΝΤ στη βάση της λήψης περισσότερων μέτρων από την Ελλάδα για κάθε βήμα ελάφρυνσης.
«Η δουλειά συνεχίζεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση με την επισήμανση ότι στόχος παραμένει να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Μάιου.
Πιο διπλωματική η ανακοίνωση των Βρυξελλών κάνει λόγο για επίτευξη «προσωρινής συμφωνίας για πακέτο μέτρων υποστηρικτών της οικονομικής ανάκαμψης» χωρίς όμως να αναφερθούν σε λεπτομέρειες.
«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να το υλοποιήσουν άμεσα, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, για την οποία υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική»
Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν καλύπτει την ελληνική κυβέρνηση που μιλά για συμφωνία και εν μέρει και το Βερολίνο -που εξωθεσμικά παρεμβαίνει- ζητώντας να μείνει ανοιχτή η αξιολόγηση και υποβαθμίζοντας τη “συμφωνία” σε “συνεννόηση”.