Μπαράζ δηλώσεων-μηνυμάτων μεταξύ Ευρωπαίων παραγόντων και αξιωματούχων του ΔΝΤ ξεκίνησε πριν στεγνώσει η μελάνη στην SLA που αποτελεί τη βάση την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Μετά την προσπάθεια υποβάθμισης της τεχνικής συμφωνίας σε “συνεννόηση” από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακολούθησαν διαρροές και δηλώσεις από το ΔΝΤ με κοινή συνισταμένη την ανάγκη ταυτόχρονης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Με τελευταίο τον Πολ Τόμσεν να επαναλαμβάνει, με το ειδικό του βάρος, την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ταυτόχρονη δεσμευτική συμφωνία τόσο για τις μεταρρυθμίσεις όσο και για τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, βάζοντας πλέον ξεκάθαρα στο πλάνο τον ESM και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αν και Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να αποφύγει το νέο κύκλο πιέσεων κρατώντας ανοιχτή τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί μακρόν ακόμα και υποσκάπτοντάς την την τελευταία στιγμή, όπως έκανε σήμερα, εν τούτοις το ΔΝΤ και η ΕΚΤ φαίνεται ότι έχουν ευθυγραμμιστεί και δεν σκοπεύουν να ζητήσουν νέα μέτρα από την Ελλάδα ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και αν το πλεόνασμα του 3,5% κριθεί από τις εκθέσεις μη-βιώσιμο.
«Η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους»
ανέφερε ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως είπε, ο ίδιος δεν μπορεί να ζητήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως υπάρχει κοινή αντίληψη του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην Αθήνα, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στην στήριξη των ασθενέστερων.
«Όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», πρόσθεσε.