Με τη Μαρίν Λεπέν να έχει προκριθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, η εθνικιστική πλευρά της Γαλλίας έχει ήδη καταγράψει μια κοσμογονική αλλαγή στην πολιτική της ζωή. Έρευνα της Pew Research Center του 2016, σκιαγραφεί το προφίλ των υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου και δίνει πληροφορίες για τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα όπως η μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, η παγκοσμιοποίηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Εθνικό Μέτωπο, ηγέτης του οποίου ήταν για πολλά χρόνια ο πατέρα της Μαρίν ΛεΠεν, Jean-Marie Le Pen, έχει ιστορία αντισημιτισμού και ξενοφοβίας, αν και η ίδια έχει προσπαθήσει να μαλακώσει την εικόνα του τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2016, η στήριξη προς το Εθνικό Μέτωπο είναι ισχυρότερη μεταξύ ανδρών, λιγότερο μορφωμένων ατόμων και Καθολικών. Το 2016, η στήριξη ανερχόταν σε 28% μεταξύ των ανδρών, το 26% μεταξύ των ανέργων και το 27% μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων Ρωμαιοκαθολικών.
Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου εκφράζουν πολύ πιο αρνητικές στάσεις απέναντι στους μουσουλμάνους.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Μακρόν και Λε Πεν στο δεύτερο γύρο
Ένα τρίτο κοινό χαρακτηριστικό των υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου είναι ότι θεωρούν σε υψηλό ποσοστό πως οι μετανάστες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη Γαλλία, θέση πάνω στην οποίο στηρίχθηκε και η προεκλογική ατζέντα της Μαρίν Λεπέν, η οποία υποσχέθηκε να αναστείλει τη μετανάστευση στη χώρα. Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι οι μετανάστες είναι πιθανότερο (από άλλες ομάδες) να καταλάβουν θέσεις εργασίας, κοινωνικά οφέλη, να αυξήσουν την πιθανότητα τρομοκρατίας και εγκλημάτων.
Παράλληλα οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου είναι πιο επιφυλακτικοί στην παγκοσμιοποίηση και «βλέπουν» αρνητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
[infogram id="__23____2016-9142" prefix="wUh" format="interactive" title="Υποστηρικτές Εθνικού Μετώπου
(23% των ερωτηθέντων-έρευνα 2016)"]