Σε πολιτικό επίπεδο κλιμακώνει πλέον η Τουρκία τις προκλήσεις που τον τελευταίο καιρό είχαν περιοριστεί σε χαμηλό στρατιωτικό επίπεδο, εφαρμόζοντας πολιτική ταυτόχρονης φόρτισης σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ πιέζει για νέο γύρο συνομιλιών εφ’ όλης της ύλης την ΕΕ. Σ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι νέες προκλητικές δηλώσεις για το Αγαθονήσι την κυριότητα του οποίο προσπαθεί να αμφισβητήσει η Άγκυρα.
Εφαρμόζοντας στρατηγική πολλών μετώπων ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί για ακόμη μια φορά εξαγωγή της έντασης και εκβιάζει νέο γ΄ρο διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, ενώ επικαλύπτει τις φωνές της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό.
Την ίδια στιγμή εκδίδει σωρηδόν NAVTEX για κυπριακές περιοχές επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στα σχέδια αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων. Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση ζητά “ξεκάθαρες θέσεις” από την ΕΕ για τα ενταξιακά και απαιτεί επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ για την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Παράλληλα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανεβάζουν την ένταση και στο Αιγαίο με εναέριες παραβιάσεις και αερομαχίες καθώς και θαλάσσιες διελεύσεις, επιχειρώντας να διατηρήσουν υψηλά τους τόνους σε βαθμό που να απαιτηθεί νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[graphiq id=”fOmzRXWXTBH” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/fOmzRXWXTBH” ]
Στο εσωτερικό όμως ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζεται από την κλιμάκωση των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για το Δημοψήφισμα, καθώς κατατίθεται προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τουρκική αντιπολίτευση φαίνεται να απολαμβάνει την έμμεση στήριξη τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, γεγονός που περιορίζει το πεδίο του Τούρκου προέδου.
Αμφισβητούν συνθήκες μέσω… Αγαθονησίου
Αν και σε πρώτη ανάγνωση οι δηλώσεις για το Αγαθονήσι θεωρούνται απλά προκλητικές με μια πιο προσεκτική παρατήρηση καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι η αμφισβήτηση των Δωδεκανήσων, στο πλαίσιο της παραχώρησης των οποίων από την Ιταλία στην Ελλάδα, ενσωματώθηκε και το Αγαθονήσι, το οποίο από με το νόμο Καλλικράτη αναβαθμίστηκε σε Δήμο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, κατά πάγια τακτική, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα:
Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.
Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τον τρόπο αυτό και αποφεύγοντας προσωπικό ύφος και τόνο το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να αναδείξει την προσπάθεια έγερσης θέματος Αγαθονησίου από την Τουρκία, σε νέο γύρο πολιτικών και διεθνών προκλήσεων από την Άγκυρα.
Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΞ αποφεύγει να απαντήσει πολιτικά στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος αναφέρεται απαξιωτικά στον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Καμμένο.