Στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης με τη Γερμανία ακολουθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσπαθώντας να ανοίξει διαπραγμάτευση για μια σειρά από καυτά ζητήματα ενόψει των γερμανικών εκλογών, γνωρίζοντας ότι η ειδική σχέση Γερμανίας-Ισραήλ έχει αυξημένη πολιτική βαρύτητα. Η Γερμανία τάσσεται σταθερά υπέρ μιας λύσης δυο κρατών, ως βάση συζήτησης για το παλαιστινιακό, ενώ το Ισραήλ, επί Νετανιάχου, έχει γίνει πιο ερειστικό και επιδιώκει μονομερείς ενέργειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, ενώ σε αυτή τη φάση προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα με τη Ρωσία. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Μπαράκ Ομπάμα για το παλαιστινιακό, ενώ φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η κρίση σοβούσε επί μακρόν, εν τούτοις δεν είχε ξεσπάσει λόγο διπλωματικών χειρισμών που επιτύγχαναν τις αδιέξοδες συγκρούσεις. Εν τούτοις η πολιτική αυτή φαίνεται να άλλαξε καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε τη σύναντησή του με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών,λόγω συνάντησης του τελευταίο με ισραηλινές ΜΚΟ που επικρίνουν την κυβέρνηση της χώρας τους.
Τα πρώτα σύννεφα στις διμερείς σχέσεις εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο όταν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ότι «αμφιβάλλει» για την επιθυμία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να υπάρξει μια λύση δύο κρατών με τους Παλαιστίνιους, μετά την επικύρωση στο ισραηλινό κοινοβούλιο νομοσχεδίου που επέτρεπε στο Ισραήλ να οικειοποιηθεί εδάφη Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Αμέσως μετά τον Φεβρουάριο η κ. Μέρκελ ακύρωσε επισήμως, «εξαιτίας προβλημάτων στο πρόγραμμά της», τις ετήσιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Για διπλωματικούς λόγους «η ακύρωση των κυβερνητικών διαβουλεύσεων παρουσιάστηκε ως τεχνικό πρόβλημα. Υπήρξε επιθυμία να μην κλιμακωθεί αυτό το θέμα», επεσήμανε ο Φόλκερ Μπεκ πρόεδρος επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με το Ισραήλ.
«Η Μέρκελ προσπάθησε να είναι ευγενική, όμως η ισραηλινή κυβέρνηση κατάλαβε τα υπονοούμενα», εκτίμησε ο Μοσέ Τσίμερμαν, ειδικός σε θέματα Γερμανίας στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο, η συνάντηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με εκπροσώπους επικριτικών προς την κυβέρνηση ισραηλινών ΜΚΟ αντιμετωπίστηκε επικριτικά από τον γερμανικό Τύπο.
Η κρίση ενδέχεται να προκαλέσει στροφή 180 μοιρών σε μια σχέση η οποία πλέον δεν καθορίζεται μόνο από τις τύψεις των Γερμανών, όπως φαίνεται από δημοσιεύματα έγκυρων γερμανικών περιοδικών τα οποία αντιτίθενται στη μονίμως ενκική πολιτική του Βερολίνου έναντι της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία έχει καταδικαστεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη.
«Η ειδική αντιμετώπιση του Ισραήλ για ιστορικούς λόγους έχει φτάσει στα όριά της με την κυβέρνηση Νετανιάχου», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel. «Το ιστορικό μας λάθος δεν μπορεί να αναγκάσει τη Γερμανία να δεχθεί το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις αξίες που μέχρι τώρα ήταν κοινές», προσθέτει.
Το ιστορικό μιας ενοχικής σχέσης
Μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το νέο εβραϊκό κράτος αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη Δυτική Γερμανία μέχρι την υπογραφή το 1952 μιας «συμφωνίας οικονομικής αποζημίωσης», ενώ το 1965 οι δύο χώρες απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις.
Τα 50 χρόνια αυτής της φιλίας γιορτάστηκαν το 2015 στο Βερολίνο και την Ιερουσαλήμ. Ήταν μια ευκαιρία για τη Γερμανία να επαναλάβει τη σταθερή της στήριξη στο εβραϊκό κράτος, για το οποίο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει το 2008 ότι η ύπαρξή του είναι «προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας».