Στην παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οδηγήθηκε, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη τον διαχωρισμό της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση από την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, θέμα που είχε αναχθεί σε μείζον από την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, ενώ την ίδια στιγμή ΔΝΤ και ESM συζητούν για debt swap που θα οδηγήσει σε πλήρη έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τηρώντας εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από το ΔΝΤ στα ζητήματα πλεονάσματος και χρέους επιδίωκε τον διαχωρισμό τους από την αξιολόγηση και μάλιστα με ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υλοποιήθηκε τόσο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το end game του Σόιμπλε και ο στόχος για την Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση πιεζόμενη από τις διαρκείς καθυστερήσεις και το κόστος που αυτές δημιουργούν στην οικονομία και στις προοπτικές της χώρας αναγκάστηκε να δεχθεί, την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση του SLA, χωρίς ωστόσο να έχει τηρηθεί η συμφωνία για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος.
Η δέσμευση που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται στην έναρξη της συζήτησης επ αυτών στο Eurogroup που θα εγκρίνει το Staff Level Agreement, κάτι που δεν καλύπτει το ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό ΔΝΤ και ESM συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο και τους όρους μιας συμφωνίας debt swap που θα οδηγήσει και σε μείωση του χρηματοδοτικού κόστους για την Ελλάδα. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί με χρήση των ήδη εγκεκριμένων κεφαλαίων, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν όσα αναμενόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Διαβάστε επίσης: Τόμσεν: Συμφωνία για debt swap και ολοκλήρωση αξιολόγησης
Η διαμόρφωση του πλεονάσματος στο 4,2% (σε όρους Μνημονόυ) αποτελεί μια εξέλιξη η οποία μπορεί να τροποποιήσει τις προβλέψεις, ωστόσο το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί μια τέτοια διαδικασία όσο δεν εκλογικεύονται οι στόχοι για πλεόνασμα και δεν εξειδικεύονται τα μέτρα για το χρέος.
Η λύση γα απεμπλοκή που συζητήθηκε στην Ουάσιγκον περιλαμβάνει αρχικά την εξαγορά του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ από τον ESM και την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ με νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνη η έκθεση του Peterson Institute για το χρέος
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση απεμπολεί έναν ιδιαίτερα ισχυρό μοχλό πίεσης και επαφίεται στον ESM.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το πλεόνασμα, με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο «ESA 2010», ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης διαφέρει από τον «μνημονιακό ορισμό» του πλεονάσματος, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την κρατική υποστήριξη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.