Συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και εν συνεχεία ανταλλαγή χρέους μεταξύ ΔΝΤ και ESM υπήρξε στην Ουάσιγκτον μετά από μπαράζ δηλώσεων και παρασκηνιακών επαφών, που συνεπάγεται, όπως δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά από πιέσεις της Κομισιόν και την Ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ δέχθηκε την προσφορά του ESM να συναινέσει σε Staff Level Agreement και να λάβει σε αντάλλαγμα την εξαγορά του υπολοίπου του δανείου του προς την Ελλάδα από τον ESM, σε μια συμφωνία debt swap, η οποία θα ενταχθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η κίνηση αυτή αν και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ικανοποιεί τα κριτήρια της ΕΚΤ για αποδοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης εγκυμονεί κινδύνους καθώς η ελάττωση της πίεσης από το ΔΝΤ στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη στον ESM και τους σχεδιασμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το θέμα συζήτησαν, καθορίζοντας το νέο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας-ΔΝΤ και στη συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημερώνει σχετικά τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Πολ Τόμσεν επισήμανε ότι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απαιτείται:
- Συμφωνία τόσο επί της αναδιάρθρωσης του χρέους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας
- Συμφωνία επί “λογικών” πρωτογενών πλεονασμάτων
- Συμφωνία επί του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα
- Ο Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ότι ανέμενε το ΔΝΤ. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου ο Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι θα πάρει ακόμη πολλά χρόνια να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Ωστόσο η ολοκληρωτική απεξάρτηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόβλημα μέσω της αποπληρωμής των δανείων του περιορίζει το ηθικό και πολιτικό του έρεισμα για την άσκηση πιέσεων, ενώ πλέον η όποια νέα συμμετοχή του θα είναι σε ad hoc βάση επί συγκεκριμένης συμφωνίας και για συγκεκριμένους λόγους, περιορίζοντας το ρόλο του de facto σε τεχνικό.
Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Τόνισε ακόμη ότι το βασικό θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως υπογράμμισε
«δεν θα συμμετάσχουμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους. Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα. Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι: α. Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και β. Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο. Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, εκπλήσσοντας αρκετά, καθώς υποστήριξε ότι «
γνωρίζουμε ότι εάν πιέσουμε λίγο από εδώ, λίγο από εκεί θα επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας, καθώς το Ταμείο επιθυμεί να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι»
[infogram id=”imf__fiscal_monitor_greece” prefix=”Gsz” format=”interactive” title=”Imf Fiscal Monitor Greece”]