if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Αλ Κάιντα και ΙΚ ετοιμάζουν τρομοκαταιγίδα

Οι διαρκείς ήττες σε Ιράκ και Συρία καθώς και η απώλεια πηγών εσόδων αναγκάζει το Ισλαμικό κράτος να εξερευνήσει εκ νέου συνεργασία με την Αλ Κάιντα, καθώς και οι δυο οργανώσεις πλήττονται από την συμμαχία κατά της τρομοκρατίας. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει όμως και το ιδανικό πρόσχημα για μια νέα επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας, υπό το NATO, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί κατ επανάληψη ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ συμμετοχή σε τέτοιο εγχείρημα δεν έχει αποκλείσει και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Για το ενδεχόμενο σύμπραξης των δο οργανώσεων προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, επικαλούμενος πληροφορίες, ωστόσο οι δυο οργανώσεις είχαν επιχειρήσει προσέγγιση και στο παρελθόν με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ζαουάχρι να λέει σε μήνυμα που έχει υποκλαπεί ότι δεν αναγνωρίζει το χαλιφάτο του Μπαγκαντί, δηλαδή το Ισλαμικό Κράτος.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν τότε, το μήνυμα μάλιστα υπολογίζεται ότι είναι από τον Φεβρουάριο του 2016, κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ τους είχαν μείνει ανοιχτοί, καθώς ο Ζαουάχρι είχε τότε δηλώσει:

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Παρά τα μεγάλα σφάλματα (του Ισλαμικού Κράτους), εάν βρισκόμουν στο Ιράκ ή τη Συρία θα συνεργαζόμουν με εκείνους προκειμένου να σκοτώσουμε τους σταυροφόρους και τους κοσμικούς και τους Σιίτες αν και δεν αναγνωρίζω τη νομιμότητα του καθεστώτος τους, διότι αυτό το θέμα είναι μεγαλύτερης σημασίας»

Ο Αλάουι υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για τις συζητήσεις ανάμεσα σε ISIS και Αλ Κάιντα από πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονόμασε. «Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη (…) ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενους στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε όταν στελέχη της αλ Κάιντα αποσχίστηκαν το 2014. Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία του τζιχάντ, του ιερού πολέμου. Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το Ισλαμικό Κράτος για τις βάρβαρες μεθόδους του, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, εμπρησμούς, σταυρώσεις κ.ά.

[graphiq id=”2jBwlBEXEWN” title=”Η Παγκόσμια Στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους” width=”700″ height=”662″ url=”https://w.graphiq.com/w/2jBwlBEXEWN” ]

Στρατηγικά το Ισλαμικό Κράτος έχει προσπαθήσει να ανοιχτεί σε εδάφη που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα η Αλ Κάιντα, στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ αναζητά διέξοδο προς την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής. Μείζον ζήτημα για το Ισλαμικό Κράτος σε αυτή τη φάση είναι η άντληση κεφαλαίων καθώς το μοντέλο λειτουργίας του είναι πολυέξοδο και πουεπίπεδο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα ναρκωτικά, τη διακίνηση μεταναστών και το εμπόριο οργάνων, πηγές που παραμένουν σχετικά άθικτες παρά την επέλαση των δυτικών δυνάμεων.

[graphiq id=”kaMCSKiQvXv” title=”ISIS: Περιοχές που έχασε και που ελέγχει ακόμα” width=”700″ height=”570″ url=”https://w.graphiq.com/w/kaMCSKiQvXv” ]

Ο ISIS έχει απολέσει σημαντικές πηγές εσόδων, όπως τα διυλιστήρια και λαθρεμπόριο πετρελαίου, καθώς και η φορολογία σε πολλές περιοχές απ όπου έχει εκδιωχθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι φόρο στο Ισλαμικό Κράτος πληρώνουν και πολυεθνικές εταιρίες, όπως η γαλλική Lafarge προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στη Νιγηρία όπου η Μπόκο Χαράμ θεωρητικά έχει ευθυγραμμιστεί με τον ISIS αν και δεν έχουν ουσιαστική επικοινωνία και κοινή δράση.
[graphiq id=”jKavgZiu24l” title=”ISIS: Βασικές πηγές εσόδων” width=”700″ height=”634″ url=”https://w.graphiq.com/w/jKavgZiu24l” ]

Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, την αποκαλούμενη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, στο έδαφος της Συρίας.

Ακόμη κι αν το Ισλαμικό Κράτος χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή. «Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται», είπε. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει, που θα διασπείρουν το δηλητήριό τους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
[graphiq id=”athQV0LQOQR” title=”Μαχητές από την Ευρώπη που στρατολογούνται σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ” width=”700″ height=”674″ url=”https://w.graphiq.com/w/athQV0LQOQR” ]

Η Αλ Κάιντα από την άλλη πλευρά βασίζεται σε αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκηση προσπαθώντας να περιορίσει τα άμεσα μέτωπα με τις συμμαχικές δυνάμεις και να επενδύσει στον ανταρτοπόλεμο και στις δολιοφθορές. Το μοντέλο αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία στην Αλ Κάιντα η οποία επιδιώκει ισχυρές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

Παρά την αντιπαλότητα μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, ο Ζαουάχρι υπονοεί ότι ενδεχομένως υπάρχει περιθώριο για συνεργασία μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων όταν πρόκειται για τον πόλεμο εναντίον της Δύσης.
[graphiq id=”1cpcz2fdBDn” title=”Al Qaida: Το προφίλ και η δράση” width=”700″ height=”779″ url=”https://w.graphiq.com/w/1cpcz2fdBDn” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version