if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Συνάντηση Πούτιν-Τίλερσον στη Μόσχα

Breaking News

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν έχει αυτή την ώρα στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε στο πρόγραμμά του επαφές μόνο με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, στην οποία έχει συναινέσει και ο Ντόνλαντ Τραμπ, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την γνωριμία Πούτιν-Τίλερσον και να να προχωρήσουν οι συζητήσεις για μια σειρά από ζητήματα της διεθνούς ατζέντας των ΗΠΑ.

Η συνάντηση Τίλερσον-Πούτιν, ωστόσο, δεν είχε ανακοινωθεί, ούτε προγραμματιστεί επισήμως αλλά αποτελεί μια έκτακτη εξέλιξη τη σημειολογία και πολιτική ουσία της οποίας προσπαθούν να αποτιμήσουν αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Προ ημερών, τόσο η ρωσική Προεδρία, όσο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχαν σημειώσει ότι στο πρόγραμμα της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν υπήρχε συνάντηση με τον κ. Πούτιν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η επαφή Τίλερσον-Πούτιν έρχεται σε μια περίοδο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι στη γωνία απολογούμενος για τις σχέσεις στελεχών του επιτελείου με Ρώσους πράκτορες και διπλωμάτες κατά την προεκλογική περίοδο καθώς και τις δικές του δηλώσεις συμπάθειας για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Παρά τις αρχικές διατυπωμένες προθέσεις τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον Ρεξ Τίλερσον για κοινή δράση ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία και πολιτική επαναπροσέγγισης των δυο χωρών, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν.

Οι ΗΠΑ με αφορμή πλήγμα με χημικά κατά αμάχων πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών, αναίρεσαν την συναίνεσή τους για παραμονή του Άσαντ στην εξουσία και χρησιμοποίησαν τη δύναμη του ΟΗΕ για να απομονώσουν τη Ρωσία ως ομαδικό -μαζί με το Ιράν- υποστηρικτή του καθεστώτος Άσαντ. Ακολούθησε το πλήγμα των ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης του Μπασάρ αλ-Άσαντ με 59 πυραύλους.

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε με διακοπή των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας και με απειλές για απάντηση σε ενδεχόμενη νέα επίθεση των ΗΠΑ εις βάρος του Άσαντ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version