if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο Σόιμπλε απειλεί με εκτροχιασμό

Με νέο γύρο πολιτικών διαπραγματεύσεων απείλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Ελλάδα, ΔΝΤ και ΕΚΤ πριν στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία της Μάλτας που ανοίγει την πόρτα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απειλεί -εμμέσως πλην σαφώς- να πυροδοτήσει τις ναρκοθετημένες τεχνικές διαπραγματεύσεις οδηγώντας σε νέο κύκλο πολιτικών συζητήσεων εφόσον αλλάξει η στρατηγική των υπολοίπων όσο αφορά τα πλεονάσματα και το χρέος. Το Crisis Monitor είχε εγακίρως αναγνωρίσει τη στρατηγική διαίρεσης της αξιολόγησης και των πολιτικών συζητήσεων σε δυο κύκλους, που ακολουθούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλοντας να “στραγγίσει” τα ταμεία και να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ένα πακέτο συμφωνίας στο οποίο όλο το βάρος θα εναποτίθεται στα περιοριστικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και όχι στην ελάφρυνση του χρέους και την αναθεώρηση των πλεονασμάτων.

Διαβάστε επίσης: Μέτωπο ΕΚΤ-ΔΝΤ, σαμποτάζ ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Το σκόπελο αυτό επιχειρούσε εξ αρχής να παρακάμψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνούμενος να συναινέσει σε επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων χωρίς ρητή πολιτική δέσμευση για ολοκληρωμένη αξιολόγηση που θα δίνει ανάσα τουλάχιστον ενός έτους καθαρίζοντας τον ορίζοντα και βάζοντας την Ελλάδα ξανά στο ραντάρ επενδυτών και αγορών. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς οι πολιτικές παρεμβάσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και της Άγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ θόλωσαν τα νερά, αφήνονας να εννοηθεί ότι το πλήρες πακέτο θα συμφωνηθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα τεχνικά κλιμάκια (SLA).

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το νέο σκηνικό που σκιαγραφείται από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλου, του Πιερ Μοσκοβισί, του Μπενουά Κερέ και του Κλάους Ρέγκλινγκ αποτελεί μια νέα διελκυστίνδα για τη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε ήδη ο Βόλφγκναγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν χάσει.. τότε θα ακολουθήσει νέος γύρος πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία, βήμα, βήμα και η επόμενη μέρα

Σε δηλώσεις του, στη DW, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για |συμφωνία στα κύρια σημεία” τονίζοντας όμως ότι «ξεκάθαρα υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στα τεχνικά ζητήματα».
Κατά τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη διαφορές στο πώς βλέπουν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία.

Διαβάστε επίσης: Βόμβα ΔΝΤ: Πρώτα χρέος, μετά συμφωνία

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αμελεί όμως τεχνιέντως να προσδιορίσει ότι απέναντι στο ΔΝΤ είναι μόνο ο ESM, την παρουσία του οποίου στο πρόγραμμα επέβαλε ο ίδιος το 2015.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών:

«Στο παρελθόν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω οι θεσμοί να βρουν το συντομότερο δυνατό λύση που θα λειτουργήσει για το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης και πιστεύω -ή τουλάχιστον ελπίζω- ότι πολιτικές συζητήσεις δεν θα χρειαστεί να ξανανοίξουν»

Με τον τρόπο αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να στιγματίσει το ΔΝΤ για οποιαδήποτε προβλήματα, θέλοντας να απαντήσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες μέσω του Τζέρι Ράις το ΔΝΤ, όπου επισημαίνει ότι:

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Ενας αριθμός ζητημάτων πολιτικών παραμένουν σε εκκρεμότητα. Είμαστε, όμως, σε σημείο όπου πιστείουμε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές γι την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων επ αυτών των εκκρεμών ζητημάτων πολιτικής κατά την επόμενη αποστολή στην Αθήνα. Μια τέτοια συμφωνία στις πολιτικές θα πρέπει να ακολουθηθεί από συζητήσεις σε επίπεδο χωρώ-μελών της Ευρωζώνης (σσ Eurogroup) για τη παροχή ικανοποιητικών εξασφαλίσεων πάνω σε μια αξιόπιστη στρατηγική για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, πριν το πρόγραμμα παρουσιαστεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Προσπαθώντας να προλάβει νέες πιέσεις για εξαίρεση του ΔΝΤ, υπ αυτό το πρίσμα και θέλοντας να στρέψει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι:

«φυσικά το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί μέρος του». «Διαφορετικά», συνέχισε, «εμείς και άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να ρωτήσουμε τα κοινοβούλιά μας για να μας δώσουν εντολή που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικά αθροίσματα και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού. «Φυσικά», πρόσθεσε, «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί το χρέος μέχρι το 2070, μπορεί να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα».
Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε:

«Όχι, το νόημα του προγράμματος είναι να αποκτήσει εκ νέου η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις όπως κάθε άλλο κράτος μέλος: δανειζόμενη από τις αγορές.Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο»

Greece Government Last Previous Highest Lowest Unit
Government Debt to GDP 176.90 180.10 180.10 22.60 percent [+]
Government Budget -7.20 -3.60 -3.60 -15.20 percent of GDP [+]
Government Budget Value 423.00 832.00 22737.60 -30872.00 EUR Million [+]
Government Spending 10777.50 9661.60 14069.70 8175.90 EUR Million [+]
Government Spending to GDP 55.30 50.70 62.10 43.70 percent [+]
Government Revenues 8332.00 4158.00 60352.00 1946.00 EUR Million [+]
Government Debt 326358.14 323709.14 367978.00 215415.74 EUR Million [+]
Fiscal Expenditure 7909.00 3326.00 86355.00 1369.00 EUR Million
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version