Κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο κάνει η Νότιος Κορέα με δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς 800 χιλιομέτρων, ο οποίος της επιτρέπει να πλήξει ακόμα και τις πλέον απομονωμένες περιοχές της Βορείου Κορέας, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της χώρας.
Η εκτόξευση ακολουθεί δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα το προηγούμενηο 24ωρο και έχεται μόλις λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, με τον Κινέζο ομόλογό του Ξι ΖΙανπίνγκ στο Μαρ-α-Λάγκο στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τη Βόρειο Κορέα ακόμα και χωρίς την Κίνα, ενώ ο υπουργός εξωτερικών, Ρεξ Τϊλερσον, έχει κατ επανάληψη, αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικού πλήγματος.
Η Νότια Κορέα, όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ, προστατεύεται από μονάδες του αμερικανικού στρατού. Όμως το 2012 σύναψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για να τριπλασιάσει σχεδόν το βεληνεκές των δικών της βαλλιστικών πυραύλων προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των βορειοκορεάτικων πυραύλων.
[graphiq id=”a5YnQOIzbtb” title=”Σημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος στη Βόρειο Κορέα” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/a5YnQOIzbtb” ]
Το Yonhap μετέδωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο αποτροπής της Βόρειας Κορέας με δεδομένο το βεληνεκές του. Θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της βορειοκορεάτικης περιφέρειας, ακόμη κι αν εκτοξευθεί από το νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.
Τον Ιούνιο του 2016 η Σεούλ είχε εκτοξεύσει δύο άλλους πυραύλους νοτιοκορεατικής κατασκευής ικανούς να μεταφέρουν φορτίο ενός τόνου και βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων.
Στο μεταξύ ο διοικητής του Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού Σκοτ Σουίφτ δήλωσε ότι τα διπλωματικά και τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον της Βόρειας Κορέας δεν έχουν τα αποτελέσματα που αναμένονταν. Πρόσθεσε όμως ότι οποιαδήποτε απόφαση για προληπτικό πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να ληφθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στη Νότια Κορέα, εξέλιξη που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Κίνας και την αντίδραση της Ρωσίας.
[graphiq id=”k8LfTXsfFhX” title=”Μεγάλες πόλεις που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των Βορειοκορεατικών πυραύλων” width=”700″ height=”539″ url=”https://w.graphiq.com/w/k8LfTXsfFhX” ]