if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Τσίπρας: Λύση την Παρασκευή ή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Σκληρές δηλώσεις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τούσκ, ζητώντας μάλιστα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ευρώ, αν την Παρασκευή δεν υπάρξει αποτέλεσμα από το Eurogroup.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «οι πληροφορίες από χθες το βράδυ (σ.σ. τη συνεδρίαση του Brussels Group) είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία ωστόσο είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί λύση την Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου του Eurogroup θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: Το μήνυμα Τουσκ στον Τσίπρα

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Σε κάθε περίπτσωη πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ προσεγμένη με στόχο να περιορίσει τις αβεβαιότητες και να μεταφέρει την πίεση στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στο Eurogroup θέτοντας παράλληλα την απειλή απώλειας του ελέγχου προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται να είναι υπεύθυνος για τα “εμπόδια”.

Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε βραχυκυκλώνει τη λύση

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μείνει εντός βεληνεκούς η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που αποτελεί την αρχή του κυβερνητικού “success story” και μπορεί να βοηθήσει τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο οικονομικού κλίματος εντός της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε σε αυτούς που δημιουργούν προβλήματα, που διαρκώς ανεβάζουν τον πήχη και δεν είναι ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους. Σε αυτό απάντησε ο Ντόναλντ Τούσκ λέγοντας ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να δείξουμε αλληλεγγύη.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ-Κομισιόν συμφωνούν: Ο Σόιμπλε είναι το πρόβλημα

Σε ερώτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «

έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιοι έχουν τις παράλογες απαιτήσεις. Τις έθεταν και πριν από 1,5 χρόνο πιστεύοντας ότι δεν θα ανακάμψουμε. Όταν είδαν ότι πιάνουμε τους στόχους και το επιχείρημά τους καταρρίπτεται, έθεσαν στο τραπέζι το επιχείρημα των ποιοτικών μεταρρυθμίσεων. Βρήκαμε λοιπόν ένα συμβιβαστικό πλαίσιο για ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων μετά το 2018 και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Η ώρα να τελειώσει αυτό το παιχνίδι είναι τώρα. Δεν μπορεί να θέτουμε σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Τέλος ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την αντεπίθεση λέγοντας:

«Παρά το ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο ηττήθηκε οριστικά το 2015 και παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ορισμένοι εκ των πιστωτών εμφανίζονται αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις για το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική της κωλυσιεργίας. Η β΄ αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο. Με δική τους ευθύνη απαράδεκτη τίθεται σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

συμπλήρωσε.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version