Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ήταν το δείπνο των θεσμών με την Ελλάδα που διήρκεσε μέχρι τη 1:30 τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, κυρίως γιατί ESM και Eurogroup αυατοεξαιρούνται από τη διαδικασία κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που ανακύπτει μετά το 2018, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται η πίεση στην ελληνική πλευρά η οποία αν και έχει προτάσεις, αυτές προσκρούουν στο ΔΝΤ. Παράλληλα η πρωτοβουλία Ντάισελμμπλουμ να προγραμματίσει και να δημοσιοποίησει τη συνάντησή του την Πέμπτη 6 Απριλίου, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθιστά σαφές ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις διαβουλεύσεις η συμφωνία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Αν και το δημοσίευμα των Financial Times χθες σε συνδυασμό με την επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής αποπροσανατολισμού των media και της κοινής γνώμης από το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων και η αλλαγή της ατζέντας, κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται εύκολα μετά τις σαφείς ενστάσεις που διατύπωσαν απέναντι στον ESM και το Eurogroup τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν με δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πιερ Μοσκοβισί.
Διαβάστε επίσης: Το tweet του Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση με Τσακαλώτο
Στο μέτωπο της τεχνικής διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά προσήλθε με τις ίδιες προτάσεις που είχε αποστείλει σε επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος την προηγούμενη εβδομάδα, για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα τη μείωση το 2019 κατά 0,3% του ΑΕΠ του αφορολόγητου και κατά 0,7% το 2020. Εναλλακτικά, κι αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί αυτό να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ-Κομισιόν συμφωνούν: Ο Σόιμπλε είναι το πρόβλημα
Στόχος ήταν να προσδιοριστεί το σημείο εμπλοκής σε αυτό ακριβώς το επίπεδο και να γίνει κοινώς αποδεκτό ότι το πρόβλημα έγκειται στη χρηματοδότηση του κενού που ανέρχεται 1,7% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση -στην οποία μεταφέρεται η πίεση- ζητά να καλυφθεί με παραμετρικά μέτρα στη διετία. Το ΔΝΤ αντιτίθεται αφενός στο χρόνο κάλυψης αλλά και στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον ζητά μόνιμα μέτρα-μεταρρυθμίσεις και όχι ad-hoc παρεμβάσεις με δυνατότητα ανάκλησης.
Ωστόσο τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Πολ Τόμσεν δεν θέλησαν να αναλάβουν ολόκληρο το βάρος, καθώς κάτι τέτοιο θα απορροφούσε την πίεση προς το Eurogroup και τον ESM ώστε να συμμετάσχουν στον μηχανισμό περιορισμού του δημοσιονομικού κενού. Το ΔΝΤ φαίνεται να αυξάνει τώρα την ένταση ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, αντίστοιχης έντασης και έκτασης μέτρα με αυτά που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από τον ESM και το Eurogroup για χρέος και πλεόνασμα, έτσι ώστε τα “δύο πόδια” του προγράμματος να είναι ίσα.
Διαβάστε επίσης: Ο Ντάισελμπλουμ παίζει κρυφτό με το Ευρωκοινοβούλιο: Η επιστολή για τους Νότιους
Με βάση τη διάρθρωση των διαπραγματεύσεων μένουν ακόμη αρκετά επεισόδια και αυτό κατέστησε σαφές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προγραμματίζοντας συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, μια ημέρα πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων με την ελληνική αποστολή.
Παράλληλα με το δείπνο της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους θεσμούς, πρωτοβουλία είχε αναλάβει και ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπου για την παράκαμψη της άρνησης του ESM και για την αύξηση της πίεσης στο Eurogroup να αναλάβει μέρος του κόστους που προκύπτει από την υποχρέωση για συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ενώ οι διαβουλεύσεις εξελίσσοντας παράγοντες που πρόσκεινται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρούσαν να ανεβάσουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση με διαρροές προς τα media, όπου αναδείκνυαν τις “καταστροφικές συνέπειες” της μη-ολκκλήρωσης της αξιολόγησης, μοτίβο πάνω στο οποίο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας αντιδράσεις.