if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Συρία: 80 οι νεκροί, όλοι δείχνουν Άσαντ


Εκατόμβη νεκρών δημιούργησε στη Συρία η σημερινή επίθεση με χημικά σε πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες της αντιπολίτευσης και την ευθύνη για την οποία αποποιούνται όλες οι πλευρές. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας καταλογίζει ευθύνες στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν που προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ θέση δεν έχουν λάβει ακόμη οι ΗΠΑ.

Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε περαιτέρω καθώς μετά την επίθεση με χημικά, -το οποίο εικάζεται ότι ήταν σαρίν- επίθεση δέχθηκε και το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τους τραυματίες και τους νεκρούς.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι νεκροί ανέρχονται σε 80 και οι τραυματίες που υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα, με κυρίαρχο τη δηλητηρίαση ξεπερνούν τους 250. Γυναίκες και παιδιά κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος μετά την επίθεση στην πόλη Ιντλίμπ. Δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.
[graphiq id=”4XnTNF6pSW9″ title=”Θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις με χημικά από το 2000″ width=”700″ height=”540″ url=”https://w.graphiq.com/w/4XnTNF6pSW9″ ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ο βομβαρδισμός αποθήκης χημικών των ανταρτών από τη συριακή αεροπορία που δεν αρνήθηκε ότι εκτελούσε επιχειρήσεις στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα αμερικανικές δυνάμεις είχαν παραδεχθεί ευθύνες τους σε θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών, κάνοντας λόγο για πολύ μικρότερες απώλειες από αυτές που περιγράφουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια. Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»,

αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών πόλη Χαν Σεϊχούν στην ύπαιθρο της επαρχίας Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 58 ανθρώπους, κυρίως αμάχους. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
[graphiq id=”3Advs2hEK5D” title=”Συρία: Άμαχοι που έχασαν τη ζωή του από το 2016, ανά περιοχή” width=”700″ height=”515″ url=”https://w.graphiq.com/w/3Advs2hEK5D” ]

Όμως ο υψηλόβαθμος σύρος αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό. Ο αξιωματικός υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες. Στο μεταξύ, άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν πως πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες της επίθεσης από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Σεϊχούν.
[graphiq id=”69Uf6AjPDqB” title=”Συρία: Άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά δράστη” width=”700″ height=”537″ url=”https://w.graphiq.com/w/69Uf6AjPDqB” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version