Αντιμέτωπη με νέο κύμα μετανάστευσης και τρομοκρατίας, πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο, αυτή τη φορά από την Αφρική, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακόμα δεν έχει επιτύχει την αποτελεσματική διαχείριση των Σύρων προσφύγων. Με τον λιμό να πλήττει τρεις αφρικανικές χώρες και να επηρεάζει άμεσα 16 εκατ. ανθρώπους ο εσωτερικός εκτοπισμός και μετανάστευση στην Ευρώπη είναι οι μόνες διέξοδοι για τους πεινασμένους.
Η επέκταση των δικτύων του ISIS και η ισχυροποίηση του στον τομέα του εμπορίου ανθρώπων και παράνομης διακίνησης μεταναστών καθιστούν τη μετακίνηση τόσο μεγάλων και απελπισμένων πληθυσμιακών ομάδων «πυρηνική απειλή».
Όταν οι λιμοκτονούντες πέσουν στα δίχτυα του ISIS και άλλων ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων που λυμαίνονται την περιοχή θα δημιουργήσουν ένα νέο τεράστιο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη και ακόμα περισσότερους μαχητές για το Ισλαμικό Κράτος. Με τη απειλή της πείνας και με το δέλεαρ της μεταφοράς της οικογένειας στην Ευρώπη άνδρες και έφηβοι θα εντάσσονται στις τάξεις των μαχητών του ISIS, πολλαπλασιάζοντας την ισχύ της παραπαίουσας αλλά άκρως επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης.
[graphiq id=”aCPTLMtJst7″ title=”Αμερικανική βοήθεια στην Αφρική (USAID)” width=”700″ height=”572″ url=”https://w.graphiq.com/w/aCPTLMtJst7″ ]
Η χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων 70 ετών έχει χτυπήσει την Αφρική επηρεάζοντας άμεσα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να κηρύξει σε κατάσταση λιμού τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν. Οι κρίσεις στις περιοχές αυτές είναι ταυτόχρονες και βασίζονται στους παρατεταμένους και αιματηρούς εμφύλιους πολέμους, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διεθνή παρουσία στην περιοχή σε πολλά επίπεδα έτσι ώστε να διασφαλίζεται ένα περιβάλλον σταθερότητας μέσα στο οποίο οι χώρες θα βρουν το δρόμο τους.
Διαβάστε επίσης: Το περίεργο ταξίδι της Μέρκελ στην Αφρική
Σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει ο επικεφαλής του Ανθρωπιστικού τομέα των Ηνωμένων Εθνών για τη συγκέντρωση 4,4 δισ. που απαιτούνται για την αποτροπή ουσιαστικής κατάρρευσης των χωρών αυτών καθώς και της Υεμένης. Ποσό που είναι όμως απαραίτητο για την αποτροπή της άτακτης κατάρρευσης, απέχει όμως πολύ από τα αναγκαία για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής κεφάλαια.
[graphiq id=”huFRvUzxaHH” title=”Κατηγορίες αμερικανικής βοήθειας που έχει λάβει η Νιγηρία” width=”700″ height=”558″ url=”https://w.graphiq.com/w/huFRvUzxaHH” ]
Η κατάσταση όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μέχρι και τις 29 Μαρτίου είχε συγκεντρωθεί μόλις το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων, ήτοι 440 εκατ. από τα 4,4 δισ.
Αν σε αυτό συνυπολογιστεί η δραστική μείωση της αμερικανικής βοήθειας της USAID στην Αφρική, υπό το νέο προϋπολογισμό του Ντόναλντ Τράμπ και η περιστολή της χρηματοδότησης του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ, τότε δημιουργείται μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση, η επίλυση της οποίας θα χρειαστεί καιρό.
Διαβάστε επίσης: 5 δισ. στη Αφρική ρίχνει η ΕΕ για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές
Διπλωματικές διαβουλεύσεις, πολιτικές διεργασίες και κοινωνικές ζυμώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη για τη διαμόρφωση μιας λύσης που θα απέχει πολύ από τις ανάγκες αλλά θα αποτελεί την έκβαση αμοιβαίων συμβιβασμών.
[graphiq id=”eKl4OEW0T0F” title=”Κατηγορίες αμερικανικής βοήθειας που έχει λάβει η Σομαλία” width=”700″ height=”537″ url=”https://w.graphiq.com/w/eKl4OEW0T0F” ]
Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος καθώς οι συνθήκες λιμού έχουν πυροδοτήσει ένα ακόμα μεταναστευτικό κύμα, δεδομένου ότι επηρεάζουν μια τεράστια πληθυσμιακή μάζα. Ήδη πάνω από 570 χιλιάδες μετανάστες από το Νότιο Σουδάν έχουν καταφύγει στην εξουθενωμένη Ουγκάντα.
Σύμφωνα με τον John Siege διευθυντή ερευνών του Αφρικανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, 19 Αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά επισιτιστικά προβλήματα, τρεις έχουν περάσει σε κρίση λιμού, ενώ παράλληλα μαστίζονται και από εμφυλίους πολέμους.
[graphiq id=”cJfv3oBI1kp” title=”Κατηγορίες αμερικανικής βοήθειας που έχει λάβει το Σοδάν” width=”700″ height=”537″ url=”https://w.graphiq.com/w/cJfv3oBI1kp” ]
Όπως αναφέρει ο Siege οι επιλογές για τους λιμοκτονούντες είναι περιορισμένες:
- Η μεγαλύτερη μάζα κινείται ήδη από τη Σομαλία μέσω της Σαχέλ στη Λιβύη, όπου διακινητές και κυρίως το Ισλαμικό Κράτος θα αναλάβουν τη μεταφορά τους στην Ευρώπη
- Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν θα πλημμυρίσουν τις γειτονικές χώρες εξαντλώντας κι εκεί τις πηγές τροφίμων και τροφοδοτώντας δευτερεύουσα αλλά μεγαλύτερης κλίμακας κρίση
Απέναντι στον κίνδυνο ενός νέου τεράστιου και πολλαπλώς επικίνδυνου προσφυγικού/μεταναστευτικού κύματος η Ευρώπη δεν έχει απαντήσει ουσιαστικά ακόμη, αν και οι ροές δια της Μεσογείου έχουν ενισχυθεί και αυξάνονται καθημερινά.
Διαβάστε επίσης: Ευρωστρατός με πρώτη αποστολή την Αφρική
Για το λόγο αυτό η Άγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε Μπαράζ επισκέψεων το καλοκαίρι σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο πρόγραμμα επενδύσεων 5 δισ. σε μια σειρά από χώρες, λεφτά που θα δοθούν με τη μορφή επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων για τη δημιουργία υποδομών.
[graphiq id=”jB5sNwHvJyZ” title=”Αντίκτυπος της επισιτιστικής κρίσης ανά χώρα (στο μέσο όρο θνησιμότητας)” width=”700″ height=”820″ url=”https://w.graphiq.com/w/jB5sNwHvJyZ” ]
Ωστόσο οι λύσεις αυτές δεν αντιμετωπίζουν το ξέσπασμα του λιμού, ενώ το μεταναστευτικό κύμα δεν θα είναι στρατιωτικά ελέγξιμο από τις χώρες που θα διέλθει, καθώς οποιαδήποτε επιχείρηση συγκράτησης θα επιβαρύνει τις ήδη ανύπαρκτες κοινωνικές δομές και κρατικές υποδομές οδηγώντας σε νέες κρίσεις.
Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ στηρίζει τον δικτάτορα του Σουδάν
Μέσα σε αυτό τον πανικό ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ επιχείρησε να στήσει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι ζητώντας από την ΕΕ σχέδιο κυρώσεων για όσες αφρικανικές χώρες δεν δέχονται επαναπατρισμό μεταναστών.