if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Επικίνδυνα παιχνίδια με την Αφρική και το προσφυγικό

Στο κάδρο του προσφυγικού επιχειρεί να βάλει τις χειμαζόμενες χώρες της Αφρικής ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, θέλοντας μάλιστα να θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τροχιά σύγκρουσης με χώρες που βιώνουν πολιτικές αναταραχές, πείνα, διαφθορά και έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο ζωής και μέσα από τις ευρωπαϊκές.

Στην πραγματικότητα ο Τόμας ντε Μεζιέρ επιμένει σε μια ιδιαίτερα ακραία και σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, η οποία στο παρελθόν έχει οδηγήσει και την Άγκελα Μέρκελ σε κυβερνητική και πολιτική απομόνωση τον εμπνευστή της.

Σε αυτή τη φάση ο Τόμας ντε Μεζιέρ ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ανάκληση βίζας σε ανώτερους αξιωματούχους από αφρικανικές και άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων αρνούνται να δεχθούν πίσω παράτυπους μετανάστες από την Ευρώπη.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Στην πραγματικότητα ο Τομάς ντε Μεζιέρ κάνει επίδειξη δύναμης σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν σε κυρώσεις από την ΕΕ αλλά ούτε όμως και να χάσουν τόσα ώστε να τρομάξουν. Εισηγούμενος διπλωματικά αντίποινα στην πραγματικότητα ο ντε Μεζιέρ βάζει απέναντι από την ΕΕ χώρες που αν απελευθερώσουν τις ροές και δημιουργήσει αντιευρωπαϊκό κλίμα θα συμβάλλουν στην είσοδο στην ΕΕ μεγάλου αριθμού προσφύγων αλλά και εν δυνάμει τρομοκρατών.

Παρευρισκόμενος σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ένωση χρειάζεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να διασφαλίσει την συνεργασία των χωρών για την απέλαση όσων φτάνουν στην Ευρώπη και κρίνονται ότι δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ εμφανίζονται ολοένα και πιο ενοχλημένες από την άρνηση κάποιων αφρικανικών και ασιατικών κρατών να δεχτούν πίσω υπηκόους τους που επαναπροωθούνται, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το καθεστώς πρόσφυγα και συχνά καταστρέφουν τα έγγραφα τους για να δυσκολέψουν την διαδικασία απέλασης τους.
«Αν μια χώρα δεν είναι έτοιμη να δεχτεί πίσω τους πολίτες της, θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι πολιτικές χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων που επιτρέπουν την είσοδο σε κράτη μέλη της ΕΕ, δεν είναι τόσο γενναιόδωρες ως είθισται, ακόμη ίσως και για τα ηγετικά στελέχη της χώρας αυτής», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε πραγματοποιήσει μπαράζ επισκέψεων και επαφών σε χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής προσπαθώντας να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έντασης των ροών από τον συγκεκριμένο διάδρομο, καθώς η συμφωνία με την Τουρκία είχε κλείσει τον άλλο προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version