Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η στρατηγική Τράμπ-Τίλερσον να μανιπιουλάρουν τις συνόδους υπουργών Εξωτερικών και ηγετών του NATO με στόχο να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ και να αιφνιδιάσει με ατζέντα και νέο πλαίσιο λειτουργίας της συμμαχίας. Η αρχικά ανακοίνωση ότι ο υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα παραβρεθεί στη σύνοδο με τους ομολόγους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στους κόλπους του NATO αναγκάζοντας τον Ρεξ Τίλερσον να ζητήσει νέες ημερομηνίες ώστε να παραβρεθεί.
Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα επαναπρογραμματιστεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO ώστε να ανταποκριθεί και ο Ρεξ Τίλερσον, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η προοπτική απουσίας του ήταν ενδεικτικές ης ανασφάλειας που επικρατεί σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη συμμαχία.
Η εμφάνιση του Ρεξ Τίλερσον στη σύνοδο του NATO πριν από τη συνάντηση ηγετών στην οποία έχει ανακοινώσει ότι θα παραστεί ο Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει τους σχεδιασμούς για συλλογή πληροφοριών και μετέπειτα καθορισμό της ατζέντας σε επίπεδο ηγετών. Τώρα -εφόσον επαναπρογραμμαιστεί- ο υπυοργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις, οι οποίες θα προϊδεάσουν τις υπόλοιπες χώρες και θα δημιουργήσουν ένα ακόμα πιο αμυντικό μείγμα στη συνάντηση ηγετών με τον Τραμπ.
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ θα πάει NATO αλλά για… business
Αυτό συνεπάγεται ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο και προσπάθειες στις διμερείς σχέσεις με χώρες-κλειδιά του NATO και ιδιαίτερα με αυτές στην ανατολική Ευρώπη ώστε να διασπαστεί το γερμανικό μπλοκ και να υπάρξει χώρος ελιγμών για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Βασικά σημεία στην ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο είναι ο επιμερισμός των ευθυνών της συμμαχίας και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενώ δεν γίνεται πουθενά αναφορά για τον έλεγχο της προκλητικότητας της Ρωσίας και τη διασφάλιση των χωρών της συμμαχίας έναντι εξωτερικών απειλών.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τίλερσον προτιμά G7 αντί NATO</strong>
Ενδεικτικό του προβλήματος που προκλήθηκε είναι ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επισημαίνεται η δέσμευση των ΗΠΑ προς το NATO, με τη διατύπωση ότι “οι ΗΠΑ παραμένουν «100%» αφοσιωμένες στην Βορειοατλαντική συμμαχία.”
Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικοί παράγοντες που επικαλείται το Reuters δήλωναν ότι η στάση Τίλερσον ακυρώνει τις προσπάθειες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς ο οποίος είχε εμφανιστεί στο NATO τον Φεβρουάριο για να… “διαψεύσει” τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί “παρωχημένου οργανισμού”.
Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να ανασκευαστεί και η απουσία της Κροατίας από προγενέστερη ανακοίνωση, καθώς η κατάσταση προκάλεσε βροχή ερωτήσεων και διπλωματικών παρεμβάσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στάση του γενικού γραμματέα του NATO ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Ματίς, αλλά αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα “Τίλερσον”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν έχει παραβρεθεί σε σύνοδο του NATO ήταν το 2003 όταν ο Κόλιν Πάουελ αναγκάστηκε να ακυρώσει την παρουσία του λόγω του πολέμου στο Ιράκ.
[graphiq id=”fxyFXknhyoB” title=”NATO: Προφίλ, μέλη, εξοπλιστικά” width=”700″ height=”900″ url=”https://w.graphiq.com/w/fxyFXknhyoB” ]