Θολό παραμένει το τοπίο σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ, επιχειρώντας να απαντήσει στη βροχή ερωτημάτων δημοσιογράφων για το νέο τοπίο που δημιουργείται μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Όπως είχζε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor οι ενστάσεις του ΔΝΤ δεν περιορίζονται στο τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές αλλά εστιάζονται στα μέτρα αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας. Ανεξαρτήτως των ασφαλιστικών δικλείδων που ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να προ-νομοθετήσει, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι απαιτείται διαφορετική προσέγγιση τόσο στο πλεόνασμα όσο και στο χρέος, με στόχο την ελάφρυνση των πληρωμών μέχρι η ανάπτυξη να εδραιωθεί.
Το Ταμείο σημειώνει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες. Επισημαίνει, ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση».
Η διατύπωση αυτή δείχνει ότι για το ΔΝΤ τα προβλήματα είναι πολλαπλά και όχι μόνο τεχνικά, ενώ φαίνεται ότι εκτιμούν ότι δεν είναι εφικτή μια τεχνική λύση χωρίς πολιτική παρέμβαση. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της μεταφοράς των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.