Ανησυχία προκαλεί τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών η απόφαση του NATO να εξαιρέσει τη Λήμνο από το σενάριο τακτικής ετήσιας άσκησης, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, μετά από τουρκικό αίτημα.
Αν και η απάντηση της Ελλάδας υπήρξε άμεση και οδήγησε εν τέλει στην απόσυρση από την άσκηση, καθώς και σε υπέρπτηση του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το νησί, ο προβληματισμός έγκειται στο προηγούμενο που δημιουργείται από την απόφαση της συμμαχίας αλλά και στην πολιτική στροφή που φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.
Αν και κατά πολλούς η απόφαση της στρατιωτικής διοίκησης του NATO να ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής κατευνασμού, εν τούτοις οι ανησυχίες για τις μελλοντικές επιπλοκές τόσο σε επίπεδο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο όσο και για την αλλαγή εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ παραμένουν.
Τον προβληματισμό εντείνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η κίνηση του NATO έρχεται μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του υποδιοικητή της Συμμαχίας στην Ελλάδα και λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος.
Το χρονικό του… “ατυχήματος”
Ο επιτελάρχη της Τουρκίας, που υπηρετεί στο Ραμστάϊν της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτησε να εξαιρεθεί το νησί από τη νατοϊκή άσκηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Την ίδια ώρα πέρυσι η άσκηση είχε γίνει κανονικά με τη Λήμνο εντός σεναρίου.
Το ΝΑΤΟ με την σειρά του ενημέρωσε την Αθήνα, αλλά αργοπορημένα. Παρόλα αυτά, από το ΓΕΕΘΑ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαμαρτυρίες.
Το ΝΑΤΟ, όμως, δεν άλλαξε άποψη και έτσι η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την άσκηση.
Σε αυτό το κλίμα ο Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πέταξε σήμερα με μαχητικό αεροσκάφος F-16 το οποίο έχει προσγειωθεί στην Λήμνο.
[graphiq id=”4XLUsjnvbN3″ title=”NATO: Το προφίλ, τα μέλη και οι αμυντικές δαπάνες” width=”700″ height=”829″ url=”https://w.graphiq.com/w/4XLUsjnvbN3″ ]