Κομμάτια από ένα μεγαλύτερο παζλ, αυτό της ελληνικής τρομοκρατίας, φαίνεται ότι είναι τα δέματα που απεστάλησαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκαλώντας μάλιστα τον τραυματισμό μιας υπαλλήλου. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, πίσω από δέματα κρύβονται “υπολείμματα” της τρομοκρατικής οργάνωσης “ΣΠΦ” καθώς τα βασικά μέλη της έχουν συλληφθεί και δικάζονται αυτές τις ημέρες για αντίστοιχες βόμβες που έστειλαν το 2010.
Ωστόσο το παζλ της ελληνικής τρομοκρατίας είναι αρκετά πιο σύνθετο απ αυτό, καθώς από τις αρχές του 2016 μέχρι τώρα χτυπήματα, απειλές και συλλήψεις έχουν ενταθεί, δημιουργώντας την αίσθηση επανεμφάνισης οργανωμένου δικτύου τρομοκρατίας στο πλαίσιο του αντάρτικου πόλεων, ενώ αναδεικνύονται και σχέσεις με εγκληματίες του ποινικού δικαίου, από ληστές έως εμπόρους όπλων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η περυσινή έκθεση του State Department για την Ελλάδα όπου δεν γίνονται ουσιαστικές επισημάνσεις, μιλά για σποραδικά και μικρής κλίμακας γεγονότα, αντικρούοντας μάλιστα παλαιότερη έκθεση της Europol που έκανε λόγο για επανεξοπλισμό του αντάρτικου πόλεων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα δεν είναι μέσα στις περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πέρασμα τρομοκρατών από την Ανατολή προς τη Δύση.
Αν και οι αρχές ερευνούν τις υποθέσεις υπό την πεποίθηση της οργανωμένης τρομοκρατίας και τις σχέσεις με τους εγκληματίες υπό το πρίσμα της “ανάγκης” για εξοπλισμό και κεφάλαιο κίνησης, αυτή η εκδοχή έχει πολλά κενά τα οποία έχουν εντοπίσει οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών που συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών.
[graphiq id=”38i0oM34RpP” title=”Ελλάδα: Τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές” width=”700″ height=”645″ url=”https://w.graphiq.com/w/38i0oM34RpP” ]
Πολλές πληροφορίες που σχετίζονται με τη δράση ελληνικών πυρήνων τρομοκρατικών ομάδων έχουν στη διάθεσή τους και ξένες υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διακίνηση προσφύγων, εμπόριο ανθρώπων καθώς και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος, ωστόσο η περιορισμένη συνεργασία δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας.
Ξένες υπηρεσίες πληροφοριών επισημαίνουν ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και αριστερόστροφης τρομοκρατίας είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε συγκρούσεις και νεκρούς μεταξύ τους, κάτι που δεν συμβαίνει. Αντιθέτως θεωρούν πιθανότερο τον εξοπλισμό μικρών ομάδων με υλικό και ρευστό από τη Συρία, το κουρδικό YPG και ενδεχομένως από την Παλαιστίνη.
Από την άλλη πλευρά αποδεικνύεται -και στο πλαίσιο της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής” σχέση μεταξύ εθνικιστικών-νεοφασιστικών οργανώσεων με το οργανωμένο έγκλημα, εθνικιστικούς κύκλους στα Βαλκάνια με έδρα στη Σερβία και τη Βοσνία και απολήξεις στη Γερμανία.
[graphiq id=”7WnnCsUJRnD” title=”Ελλάδα: Πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές οργανώσεις (από το 2000)” width=”700″ height=”580″ url=”https://w.graphiq.com/w/7WnnCsUJRnD” ]
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει ακόμα ιδιαίτερα θολό καθώς μια ολόκληρη γενιά τρομοκρατών βρίσκεται ήδη πίσω από τα σίδερα και δικάζονται για σωρεία πράξεων από ληστείες μέχρι σκληρού τύπου τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ αυτών και το ζεύγος Μαζιώτη-Ρούπα που θεωρούνταν το πλέον κομβικό για την αναβίωση της ελληνικής τρομοκρατίας, ακόμα και για σχέσεις με διεθνείς εγκληματίες και υπόκοσμο.
Η υπόθεση mail-bomb
Τα στοιχεία που δείχνουν προς την κατεύθυνση της επανεμφάνισης των “Πυρήνων της Φωτιάς” και μάλιστα με μαξιμαλιστική διάθεση και υπόνοιες για διεθνές δίκτυο, είναι άφθονα, ίσως περισσότερα απ όσα οι αρχές παραδοσιακά έχουν στη διάθεσή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
[graphiq id=”3OSczAssqQ5″ title=”Ελλάδα: Πιο ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις (από το 2000)” width=”700″ height=”657″ url=”https://w.graphiq.com/w/3OSczAssqQ5″ ]
Αφενός ο τρόπος της επίθεσης είναι πανομοιότυπος με το 2010, όταν δέματα είχαν σταλεί εντός της Ελλάδας αλλά και σε ξένους ηγέτες, τα οποία ωστόσο εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν. Αφετέρου από τις 13 Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη των συλληφθέντων για την επίθεση του 2010 και η επανάληψη της αποτελεί σαφές μήνυμα.
Αυτό όμως που “δεν κολλάει” είναι το γεγονός ότι στα δέματα που απεστάλησαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ, στο Παρίσι, δεν υπήρχε πυροδοτικός μηχανισμός αλλά μικροποσότητες πυρίτιδας, καθιστώντας τα δέματα μη ανιχνεύσιμα. Η τακτική αυτή δείχνει υψηλή εξειδίκευση και άριστη γνώση των διαδικασιών, παραπέμποντας σε πεπειραμένη ομάδα.
source: tradingeconomics.com
«Η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε από τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία, περισσότερα στοιχεία ήρθαν από τη Γερμανία είναι ότι ήταν πυρίτιδα μικρής ποσότητας, είναι το υλικό που χρησιμοποιούν στα πυροτεχνήματα, δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό ήταν όπως τα πασχαλινά βαρελότα. Μπορεί να κάνει όμως ζημιά όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΝΤ»,
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.
Κληθείς να σχολιάσει το κενό ασφαλείας στους ελέγχους και να πάρει θέση για το ποιος ευθύνεται για αυτό ο κ. Τόσκας απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας:
«Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα πριν πουν οι ειδικοί τι φταίει. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι γερμανικά μηχανήματα και είναι τα τελειότερα στην Ευρώπη αγοράστηκαν πριν τρεις μήνες».
Αναφερόμενος στους ελέγχους είπε ότι
«ο κύριος έλεγχος γίνεται στο αεροδρόμιο, πριν τη φόρτωση του αεροπλάνου κι εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έλεγχοι οι δικοί μας. Κάθε πυροδοτικός μηχανισμός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, και ένας αναπτήρας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα πολύ περισσότερο τώρα που πρόκειται για πυρίτιδα».
Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη να επανεξεταστούν κάποια πράγματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου επίσης δεν έγιναν αντιληπτά τα δέματα.
«Τίθεται γενικότερο θέμα που πρέπει να εξετάσει όχι μόνο η δική μας χώρα γιατί και στο εξωτερικό δεν έγινε αντιληπτό αυτό το δέμα, πρέπει να επανεξεταστούν κάποια πράγματα γιατί ακόμα και οι μικρές αυτές ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Δεν πρόκειται ωστόσο για μεγάλο εκρηκτικό μηχανισμό».
Σημείωσε παράλληλα ότι «όλο το βράδυ οι αξιωματικοί της αστυνομίας έκαναν ελέγχους σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και την εταιρεία που κάνει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο για να δούμε τι πάει καλά ή τι δεν πάει καλά στη διαδικασία εδώ αλλά και στην Ευρώπη».
Οσο για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις για άλλα αντίστοιχα δέματα στο εξωτερικό ο κ. Τόσκας είπε πως «Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη» ενώ στην ερώτηση εάν εστάλη και το δεύτερο δέμα από την ίδια οργάνωση είπε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης οι εκτιμήσεις δείχνουν κάτι τέτοιο». «Πρόκειται για υπολείμματα των “Πυρήνων” που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμη», ανέφερε και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε Γερμανία και Γαλλία.
Europol και Αμερικανοί
Η πιο πρόσφατη αποτίμηση της κατάτασης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα γίνεται σε έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών το καλοκαίρι του 2016 και δεν γίνεται καμία αναφορά στην επανεμφάνιση τρομοκρατικών πυρήνων ή τη σύσταση νέων, αντιθέτως περιγράφεται ένα ασφαλές περιβάλλον και με πρόοδο στα ζητήματα θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε σποραδικά και μικρής κλίμακας γεγονότα, όπως η βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ, τα οποία δεν φαίνεται να δείχνουν στην κατεύθυνση επανεμφάνισης οργανωμένων ομάδων.
Αντιθέτως, η έκθεση εστιάζει περισσότερο στη διεθνή τρομοκρατία που κινείται μέσω της Ελλάδας εξαιτίας των προβλημάτων φύλαξης στα ελληνικά σύνορα.
Διαφορετική ήταν η έκθεση της Europol, η οποία συντάχθηκε όμως το 2013(!), χωρίς να έχει ανανεωθεί έκτοτε, η οποία διαπίστωνε αύξηση της δράσης αναρχικών τρομοκρατών στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι στη διάρκεια του 2013, οι ομάδες του λεγόμενου αντάρτικου πόλης μπόρεσαν να επανεξοπλιστούν και να ανακτήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 14 τρομοκρατικές επιθέσεις (από τις συνολικά 24 σε όλα τα κράτη-μέλη), που ανέβασαν τη χώρα, μαζί με την Ισπανία, στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας.
Η Europol χαρακτηρίζει τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ως την πιο δραστήρια ελληνική τρομοκρατική οργάνωση, ενώ κάνει αναφορά στη δράση της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας και στη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής από τις «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κλιμάκωση της δράσης ένοπλων οργανώσεων στην Ελλάδα σημειώθηκε παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών που επιβλήθηκαν σε κατηγορουμένους για τρομοκρατική δράση. Ενώ δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επέβαλαν κατά μέσο όρο ποινές κάθειρξης 10 ετών σε κατηγορουμένους για τρομοκρατία, στην Ελλάδα οι αντίστοιχες ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 27 έτη, σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.