if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ολλανδία: Εκλογές crash test για fake news, Γερμανία και Γαλλία

Democracy has been hacked

Οι πιθανότητες να κυβερνήσει την Ολλανδία ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς είναι σχεδόν μηδενικές, καθώς ακόμα και πρώτο να έρθει το κόμμα του -πράγμα απίθανο με βάσει τις δημοσκοπήσεις- δεν θα βρει κόμματα πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί του ή να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Γεγονός είναι όμως ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία θα πάρει καιρό, ακόμα και στο σενάριο επικράτησης του κεντροδεξιού, σημερινού πρωθυπουργού, Μάρκ Ρούτε.

Το ενδιαφέρον στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ολλανδία είναι η καταγραφή της τελικής επίδρασης που έχουν στο εκλογικό σώμα τα σωρευμένα γεγονότα των τελευταίων ημερών, η επικοινωνιακή προπαγάνδα κατά των μεταναστών, η σύγκρουση με την Τουρκία και οι υψηλοί τόνοι καθώς και η διασπορά ειδήσεων ψευδών και μη μέσα από τα social media.

Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Cyber attack στις Ευρωπαϊκές εκλογές

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αυτό που κρίνεται στις σημερινές εκλογές στην Ολλανδία είναι η δυνατότητα του εκλογικού σώματος, με τα χαρακτηριστικά των Ολλανδών, που προσομοιάζουν με αυτά των Γερμανών, να διαχειριστεί σωρευμένη επικαιρότητα και πολιτική ένταση σε μείζονος σημασίας ζητήματα, που έχουν βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Fake news και πολιτικές κρίσεις διαμορφώνουν αποτελέσματα

Η δυναμική που διαμορφώνεται στην κοινωνία από τη μαζική ειδησεογραφία που παράγει η πολιτική-διπλωματική σύγκρουση με την Τουρκία και η εθνικιστικές εξάρσεις καθώς και το πως αυτή θα καταγραφεί την ώρα της κάλπης είναι το βασικό συμπέρασμα που θα επιχειρήσουν να εξάγουν πολιτικοί αναλυτές και social media managers ενόψει των γερμανικών εκλογών που ακολουθούν το Φθινόπωρο.

Οι καταγγελίες για παρέμβαση της Ρωσίας ή και άλλων ξένων δυνάμεων υπέρ της ακροδεξιάς στην Ολλανδία οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόσυρση των ηλεκτρονικών συστημάτων συλλογής και καταμέτρησης ψήφων μετά από κενά που εντοπίστηκαν στην ασφάλειά τους, καθιστώντας το σύστημα “παραβιάσιμο”.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία fake news κερδίζει εκλογές και κάνει… «επαναστάσεις»

Δεν είναι όμως μόνο τα εκλογικά συστήματα που μπορούν να παραβιαστούν από hackers αλλά το κλίμα που δημιουργείται τόσο από τις καταγγελίες και τους φόβους για ενδεχόμενη ανάμειξη ξένων δυνάμεων, όσο και το ενδεχόμενο αυτό πραγματικά να συμβαίνει.

Υπ αυτό το πρίσμα η σύγκρουση Ολλανδίας-Τουρκίας -που αποδεικνύεται μεθοδευμένη- ακολουθεί την -σχεδόν πλήρη- αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας και χρονικά το ξέσπασμα της κρίσης στις διμερείς σχέσεις ακολουθεί με διαφορά μιας ημέρας την τέταρτη, σε επτά μήνες, συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματικό επεισόδιο με Ισραήλ-Πακιστάν fake news και twitter

Συνδεδεμένα ή μη τα σημεία αυτά αποτελούν γεγονότα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παίζουν ρόλο στις επιλογές των ψηφοφόρων, το πολιτικό κλίμα και το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Διαβάστε επίσης: Trolls και fake news τσακίζουν τη Μέρκελ

Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα των ολλανδικών εκλογών η γερμανική κυβέρνηση έδωσε προς διαβούλευση το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των fake news στα social media…

Το Crisis Monitor έχει από καιρό επισημάνει τις δυνατότητες παρέμβασης τόσο των social media, όσο και των μηχανών αναζήτησης στις εκλογές των χωρών, ειδικότερα αν αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιηθούν συστηματικά στο πλαίσιο συντονισμένων επιχειρήσεων χειραγώγησης της κοινής γνώμης με στόχο τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία προειδοποιεί για πόλεμο ηλεκτρονικής προπαγάνδας, εν μέσω εκλογών

Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι ηχηρό, ωστόσο δεν είναι το μόνο και σίγουρα όχι το τελευταίο.
[graphiq id=”jad46gEiYjH” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Συχνότητα πολιτικών fake news” width=”700″ height=”664″ url=”https://w.graphiq.com/w/jad46gEiYjH” ]

Στο πρόσφατο παρελθόν το Bloomberg ανέδειξε μέσω συνέντευξης τον τρόπο δράσης μισθοφόρων-hackers που έχουν ως αποστολή τη διαμόρφωση συγκεκριμένων εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ λίγο παλαιότερα το politico είχε αναδείξει πανεπιστημιακή έρευνα για την ενεργητική παρέμβαση της Google στη διαμόρφωση αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις μέσα από τη μηχανή της.

Οι εκλογές στην Ολλανδία

Στο ολλανδικό κοινοβούλιο εκλέγονται 150 βουλευτές. Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτούνται 76 έδρες – κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα. Από τα 28 κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές, τουλάχιστον 15 αναμένεται να λάβουν το ποσοστό που απαιτείται για να εξασφαλίσουν μια θέση στο Κοινοβούλιο, εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ αναμένεται να κερδίσουν 8-10 έδρες.

Διαβάστε επίσης: Η σύγκρουση Τραμπ-Media οδηγεί στα social media

Το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας οδηγεί ντε φάκτο σε κατακερματισμό της βουλής και προάγει εξ αρχής πολυκομματικές κυβερνήσεις, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καθιστά σχεδόν αδύνατη μια κυβέρνηση υπό τον Βίλντερς. Το Κόμμα για την Ελευθερία “PVV” του Γκέερτ Βίλντερς θα ελάμβανε άνετα την πρώτη θέση, αν δεν είχε προηγηθεί η τουρκική «επίθεση» στην Ολλανδία, η οποία ενίσχυσε τον νυν πρωθυπουργό και ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD), Μάρκ Ρούτε.

Η ρητορική του κ. Βίλντερς για απαγόρευση της λειτουργίας τζαμιών στην χώρα, την πρόθεσή του να απαγορέψει την πώληση του Κορανιού και της υπόσχεσής του να απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωζώνη, του είχε χαρίσει τον τίτλο του «φαβορί». Αμφιλεγόμενος τίτλος, καθώς περισσότεροι από 6 στους 10 Ολλανδούς πολίτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το κόμμα που θα ψηφίσουν, ενώ οι λεονταρισμοί του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχουν αποδυναμώσει τον κ. Βίλντερς και έχουν ενισχύσει κατά τι τον κ. Ρούτε.

Σε πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία θα παράξουν μια σειρά μηνυμάτων για την αποτελεσματικότητα και τις ελλείψεις της Ευρώπης. Απαντήσεις σε αυτά τα μηνύματα θα προσπαθήσουν στη συνέχεια να δώσουν τόσο οι Γάλλοι πολιτικοί, καθώς οι εκλογές εκεί έπονται και εν τέλει οι Γερμανοί που οδηγούνται στις κάλπες τον Οκτώβριο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version