Κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων Ρώσων, δυο εκ των οποίων πράκτορες της FSB, διαδόχου της KGB, άσκησε Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ με έδρα την Καλιφόρνια, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε από το πρωί μεταδώσει το Crisis Monitor.
Η απόφαση της απαγγελίας κατηγοριών σε άτομα που συνδέονται με το Κρεμλίνο και τη ρωσική κυβέρνηση αποτελεί ακόμα μια κίνηση κλιμάκωσης της διμερούς κόντρας για παραβιάσεις ασφαλείας σε υπολογιστές και δίκτυα αλλά έχει επίκεντρο το ενδεχόμενο παρεμβολής Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές.
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η δίωξη στρέφεται εναντίον των Ρώσων πρακτόρων Ντμίτρι Ντουκουτσάεφ και Ίγκορ Σούσκιν και των χάκερ Αλεξέι Μπέλαν και Καρίμ Μπαράτοφ. Οι τρεις από τους κατηγορούμενους είναι Ρώσοι, ενώ ο τέταρτος έχει διπλή υπηκοότητα, του Καναδά και του Καζακστάν.
[graphiq id=”9LMrWMJ0Nzn” title=”Δημοσκόπηση: Ποιοί οργανισμοί μπορούν να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα” width=”700″ height=”635″ url=”https://w.graphiq.com/w/9LMrWMJ0Nzn”]
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι Ρώσοι κατάσκοποι “προσέλαβαν” τους χάκερ για να επιτεθούν σε διάφορους παρόχους το 2014. Κατάφεραν έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Yahoo!, της Google και άλλων εταιρειών. Οι δύο Ρώσοι “προστάτευαν, κατεύθυναν, διευκόλυναν και πλήρωναν” τους χάκερ για να εξαπολύουν τις επιθέσεις στους στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς Ρώσων δημοσιογράφων, Ρώσων και Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών διαφόρων χωρών, εξηγεί η ανακοίνωση του υπουργείου.
Εκτιμάται ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών σε όλον τον κόσμο, ενώ σε μια αντίστοιχη προσπάθεια χάθηκαν δεδομένα από 1 δισ λογαριασμούς της Yahoo.
Οι αλλεπάλληλες “διαρρήξεις” στη Yahoo και η μη αναφορά των περιστατικών στις αρχές είναι αυτό που ανάγκασε τη Verizon να μειώσει το τίμημα της εξαγοράς, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να εκκινήσει έρευνα για ευθύνες διοικητικών στελεχών της Yahoo μεταξύ των οποίων και στη CEO, Μαρίσα Μάγερ, η οποία αποχωρεί μετά την εξαγορά με το λεγόμενο “χρυσό αλεξίπτωτο” των 23 εκατ. δολαρίων.
[graphiq id=”jnXcoaskNuZ” title=”Μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων” width=”700″ height=”708″ url=”https://w.graphiq.com/w/jnXcoaskNuZ”]