Προεγκατεστημένο malware σε 38 συσκευές κινητών τηλεφώνων με λογισμικό Android, εντόπισε λογισμικό ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού.
Οι κακόβουλες εφαρμογές των τηλεφώνων, δύο διαφορετικών εταιριών των οποίων τα ονόματα όμως δεν έχουν διαρρεύσει , δεν ήταν μέρος του επίσημου λογισμικού, αλλά προστέθηκαν κάποια στιγμή κατά την παραγωγική αλυσίδα. Σε έξι περιπτώσεις, το λογισμικό είχε εγκατασταθεί στη ROM, χρησιμοποιώντας προνόμια του συστήματος, τεχνική που απαιτεί την πλήρη απεγκατάσταση και εγκατάσταση εκ νέου του λογισμικού για να αντιμετωπιστεί η «μόλυνση».
Με τα ονόματα των εταιριών που παρήγαγαν τα συγκεκριμένα τηλέφωνα να μην έχουν αποκαλυφθεί, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν η επίθεση αφορούσε τη στοχοποίηση τους, ή είναι μέρος μια ευρύτερης εκστρατείας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συσκευές Android έχουν σταλεί με εφαρμογή που μπορούν αν υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ερευνητές ανακάλυψαν κρυφές backdoors εγκατεστημένες σε εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές Android της BLU και μερικές ημέρες αργότερα μια άλλη ομάδα ερευνητών αποκάλυψε αντίστοιχες σε περισσότερες από 3 εκατομμύρια συσκευές της BLU και άλλων κατασκευαστών. Ενώ σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τα backdoors ήταν άγνωστες, σε μία από αυτές στόχος ήταν η χρήση τους για νόμιμη αναβάθμιση.