Στο πρώιμο συμπέρασμα ότι η διαρροή των χιλιάδων εγγράφων της CIA στα Wikileaks είναι πράξη μεμονωμένου ατόμου witsleblower και όχι συντονισμένης ενέργειας υποκλοπής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών ή κρατικού φορέα, καταλήγει το FBI μετά από μερικές ημέρες εντατικών ερευνών στον απόηχο της δημοσιοποίησης μεγάλου μέρους του ηλεκτρονικού-ψηφιακού οπλοστασίου της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα του FBI, πίσω από τη διαρροή δεν κρύβεται κάποια εχθρική δύναμη, όπως η Ρωσία, αλλά ένας απογοητευμένος ή οργισμένος πρώην (ή νυν) υπάλληλος, όπως υπέθεσε και η ίδια η οργάνωση WikiLeaks στην ανακοίνωσή της την Τρίτη. Ωστόσο όπως το Crisis Monitor είναι σε θέση να γνωρίζει ο δράστης έχει συλληφθεί από τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Διαβάστε επίσης: Τα Wikileaks ξεσκεπάζουν τη CIA, οπλίζουν τον Τραμπ
Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε ότι τα δεδομένα της διαρροής, τα οποία είναι στην πλειονότητα τεχνικά έγγραφα, φαίνεται να προήλθαν από server εργολάβου, σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τη CIA. Ο ερωτηθείς αξιωματούχος, όμως, δεν απέκλεισε τα έγγραφα να διέρρευσαν από υπάλληλο της υπηρεσίας.
Διαβάστε επίσης: Hackers χτύπησαν στην NSA
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο είχε συλληφθεί εργολάβος της CIA που στη συνέχεια δούλευε στην NSA, είχε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά και είχε στην κατοχή του μεγάλο αριθμό αυτών τόσο σε φυσική μορφή όσο και κώδικα σε ηλεκτρονική.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την πηγή της διαρροής προειδοποιώντας για μπαράζ αποκαλύψεων τότε, το θέμα όμως υποβαθμίστηκε λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ και της προσπάθειας παρέμβασης της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Σνόουντεν 2.0 με εργολάβο της NSA
Παρ’ όλα αυτά λίγι πριν τις εκλογές οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του εργολάβου.
Τούτων δοθέντων προκαλεί ερωτηματικά γιατί δεν εξετάζονται οι ίδιες διαρροές και γιατί δεν γίνεται αναφορά στην υπόθεση που εξ αρχής χαρακτηρίστηκε ως Snoden 2.0 και μάλιστα με όγκο αρχείων που είχε από τότε ταυτοποιηθεί ως τεράστιος και με εστίαση στα προγράμματα και το ψηφιακό οπλοστάσιο.
Διαβάστε επίσης: Hackers και «ληστές»… έγδυσαν την NSA
Μετά τη διαρροή έκείνων των εγγράφων και των στοιχείων πρόγραμμα της CIA και της NSA που επέτρεπε το hacking σε κινητά, τηλεοράσεις, routers και έξυπνες οικιακές συσκευές δόθηκε στο internet με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν hackers και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών προκαλώντας εμπλοκή στο παγκόσμιο intenet και διεξάγοντας συντονισμένες επιθέσεις μέσω του Internet of Things (IoT) σε υποδομές και εταιρίες ασφαλείας.
Διαβάστε επίσης: Cyber attack: Γιατί οι ΗΠΑ δεν βρίσκουν τον ένοχο