Σε μείζον εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό θέμα αναδεικνύονται οι σχέσεις με την Τουρκία και η πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών, λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές στην Ολλανδία που θα ανοίξουν την αυλαία στην Ευρώπη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ακολουθούν, ενώ Ελλάδα και Ιταλία θα συνεχίσουν να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Λάδι στη φωτιά
Η έκταση που έλαβε η αντιπαράθεση της Ολλανδίας με την Τουρκία με αφορμή της ομιλίες Τούρκων πολιτικών επί Ολλανδικού εδάφους για το τουρκικό δημοψήφισμα μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η αλληλουχία των γεγονότων, οι δηλώσεις, οι έξωθεν παρεμβάσεις και το απόλυτα ρευστό και εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό στην Ολλανδία διηγούνται μια διαφορετική ιστορία από αυτή που περιγράφεται στα περισσότερα media.
Αν και η ειδησεογραφία απομονώνει τη σύγκρουση της Άγκυρας με τη Χάγη στο ζήτημα της ομιλίας του Μελβούτ Τσαβούσογλου για το τουρκικό Δημοψήφισμα και τον καταιγισμό δηλώσεων και πράξεων που ακολούθησαν την απαγόρευση εισόδου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα, στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και μιας κρίσης που υπερβαίνει κατά πολύ τόσο την Ολλανδία όσο και την Τουρκία.
Αν και η απαγόρευση της ομιλίας του Μελβούτ Τσαβούσογλου ήταν γνωστή εγκαίρως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να δοκιμάσει τα όρια της κυβέρνησης Ρούτε ταξιδεύοντας στην Ολλανδία, κίνηση που οδήγησε στην άρνηση προσγείωσης του αεροσκάφους και σε μπαράζ δηλώσεων από τις δυο χώρες και εν τέλει εμπλοκή των Βρυξελλών στο πλευρό της Χάγης και επιβολή νέων κυρώσεων στην Άγκυρα.
Το χρονικό της προαναγγελθείσας σύγρκουσης
Αυτών των εξελίξεων είχε προηγηθεί μια άκρως παραγωγική -η τέταρτη σε 7 μήνες- συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τους δυο ηγέτες να ενισχύουν τη συνεργασία τους και τη Ρωσία να χαλαρώνει περαιτέρω τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Μερικές ημέρες νωρίτερα η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε ανακοινώσει τη μη-χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών συστημάτων στις εκλογές υπό το φόβο ρωσικής παρέμβασης μέσω hacking, καθώς προέκυψαν σημαντικές τρύπες ασφαλείας που θα καθιστούσαν το σύστημα ευάλωτο.
Ειδησεογραφικά τα δυο αυτά περιστατικά δεν έχουν συνδεθεί, ο συσχετισμός τους όμως αλλάζει άρδην τα δεδομένα και δίνει την αίσθηση μιας υποβόσκουσας αντιπαράθεσης η οποία αναδύθηκε από την επιμονή Τσαβούσογλου να δοκιμάσει τις ανοχές της κυβέρνησης Ρούτε.
Ο Τσαβούσογλου “σώζει” τον Ρούτε
Αν σε αυτά προστεθεί η δημοσκοπική αποσάθρωση του κόμματος του πρωθυπουργού Ρούτε και η ραγδαία άνοδος της άκρας Δεξιάς του κόμματος της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, τότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο Τσαβούσογλου αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί του Ρούτε. Ανεβάζοντας τους τόνους σε απίστευτα υψηλά επίπεδα και βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό ενώ παράλληλα απολαμβάνει και τη στήριξη Βερολίνου και Βρυξελλών ο Ρούτε χρησιμοποιεί την Άγκυρα ως μοχλό επανάκαμψης και ανατροπής των εις βάρος του Δημοσκοπήσεων.
Στην πραγματικότητα η Άγκυρα -αν και παίζει το παιχνίδι Πούτιν στηρίζοντας τον Βίλντερς- έδωσε τη δυνατότητα στον Ρούτε να αντεπιτεθεί και στην Ευρώπη να στείλει μήνυμα στη Ρωσία.
Το εκρηκτικό κλίμα επιχειρεί όμως να εκμεταλλευτεί και ο ακροδεξιός και ευρωφοβικός Γκέερτ Βίλντερς με ανάρτηση στο twitter όπου γράφει:
«Δεκαετίες ανοικτών συνόρων, μαζική μετανάστευση, απουσία ενσωμάτωσης και διπλή υπηκοότητα και ιδού το αποτέλεσμα»,
συνοδεύοντας μία φωτογραφία που δείχνει μία γυναίκα με ισλαμική μαντήλα να παίρνει μία selfie ανάμεσα σε θάλασσα τουρκικών σημαιών μπροστά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ.
πό τη άλη πλευρά ο Ρούτε προσπάθησε να επενδύσει στο απρόσμενο Brexit και την εξίσου απροσδόκητη εκλογή του Ντόνλαντ Τραμπ, δηλώνοντας:
«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο Βίλντερς να είναι πρώτη δύναμη όταν θα ξυπνήσουμε στις 16 Μαρτίου», δήλωσε στο δίκτυο NOS της δημόσιας τηλεόρασης ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
«Είδαμε να γίνεται το Brexit. Τα μεσάνυκτα θεωρούσαμε ότι δεν θα γίνει. Το ίδιο είδαμε με τον Ντόναλντ Τραμπ»
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ιστοσελίδας Peilingwijzer, που συνδυάζει τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών ερευνών της κοινής γνώμης:
– Το κόμμα του πρωθυπουργού, το Φιλελεύθερο Λαϊκό και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD), έρχεται στη πρώτη θέση με 16% της πρόθεσης ψήφου και καταλαμβάνει 23 έως 27 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο. Πολύ μακριά από τις 40 που διαθέτει σήμερα.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός βγαίνει ωστόσο ενισχυμένος από την αποφασιστική στάση που τήρησε στην διπλωματική κρίση με την Τουρκία, σύμφωνα με τη Μόνικα Ζι Ντιαν Χο, διευθύντρια του Institut Clingendael της Χάγης.
– Εχοντας ποντάρει στο αντιμεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη, ο Γκεερτ Βίλντερς είδε τις τελευταίες εβδομάδες το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) να υποχωρεί στο 13% της πρόθεσης ψήφου και να καταλαμβάνει 19 έως 23 έδρες.
– Γνωστός για την αντι-ισλαμική του ρητορική, ο Βίλντερς υπόσχεται ότι , εάν γίνει πρωθυπουργός, θα κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, θα απαγορεύσει την πώληση του κορανίου, θα κλείσει τα τζαμιά. Και αν αναδειχθεί πρώτο ή δεύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί.
Ωστόσο το πολιτικό σκηνικό στην Ολλανδία αναμένεται κατακερματισμένο την επομένη των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν 28 κόμματα.