Σε δίκαιο συμβιβασμό φαίνεται ότι κατέληξαν οι κκ Μάριο Ντράγκι και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ επέμεινε στα μηδενικά επιτόκια και το QE, έκανε όμς την αρχή του αφοπλισμού τροποποιώντας την ανακοίνωση της, όσον αφορά τα αντισυμβατικά όπλα που θα έχει στη διάθεσή της και απενεργοποιώντας ένα από αυτά.
Η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι παρατηρούν ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ευρωπαϊκή οικονομία, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζουν βιώσιμα τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, τα οποία θεωρήθηκαν από αναλυτές ως πίεση στην κατεύθυνση μιας λιγότερο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Όπως ανέλυσε στις δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι η ισχύουσα πολιτική της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται “κατάλληλη” από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, ενώ και οι προβλέψεις και η καθοδήγηση παρέμειναν αμετάβλητες.
Ιδιαίτερα θετικές είναι οι ενδείξεις από το μέτωπο της κίνησης του χρήματος με τον σχετικό δείκτη M3 να είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ παρατήρησε πως πλέον λειτουργεί και το spillover effect, δηλαδή ο αντίκτυπος των μέτρων διάχυσης ρευστότητας είναι αισθητός και στην περιφέρεια όσο και στον πυρήνα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης εξαλείφθηκε μια διατύπωση από την ανακοίνωση, η οποία υπήρχε στις προηγούμενες, ενώ παράλληλα υπήρξε και συζήτηση για την απάλειψη ενός ακόμη σημείο, το οποίο τελικά παρέμεινε.
Η πρόταση ότι:
“Αν χρειαστεί για την επίτευξη των στόχων, το εκτελεστικό συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός της εντολής του”
παραλείφθηκε από την τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ, σηματοδοτώντας την έναρξη του “αφοπλισμού” της ΕΚΤ.
Εν συνεχεία υπήρξε συζήτηση, όπως αποκαλύπτει ο Μάριο Ντράγκι, για τη διατήρηση του όρου “χαμηλότερα”, στη φράση “τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο”, αλλά τελικά το εκτελεστικό συμβούλιο αποφάσισε τη διατήρησή του.
Τέλος όπως ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε τελειώνει το πρόγραμμα μακροχρόνιων δανείων TLTRo’s και δεν έγινε καμία συζήτηση για την παράτασή του, γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα του αφοπλισμού.
Με αυτό το πακέτο κινήσεων ο Μάριο Ντράγκι και τραβώντας ακριβώς σε αυτά τα φώτα της δημοσιότητας επιχειρεί να ικανοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους Γερμανούς τραπεζίτες που ζητούν αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ.
Αν και το Βερολίνο είχε θέσει τον πήχη πολύ ψηλά ζητώντας περιορισμό του QE, στην πραγματικότητα αυτά ήταν το μέγιστο που μπορούσε να περιμένει από την ΕΚΤ και ένας δίκαιος συμβιβασμός.
Ο Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να απαντήσει στους επικριτές του κάνοντας λόγο για την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, που ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια. Στα τρία χρόνια το συνολικό αντίκτυπο της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αναλύεται στη δημιουργία 1,7% επιπλέον πληθωρισμού και 1,7% επιπρόσθετης ανάπτυξης.
Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία αυξάνουν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να ενισχύεται.
Όπως τόνισε, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς υψηλότερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2017 και 2018, στο 1,8% και 1,7% αντίστοιχα. Το Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,7% και 1,6% για το 2017 και 2018.
Υψηλότερα αναθεώρησε η ΕΚΤ και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2017 έναντι πρόβλεψης 1,3% το Δεκέμβριο και στο 1,6% το 2018 από 1,5% που ανέμενε προηγουμένως.
Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικά των μέτρων της ΕΚΤ, πρέπει να συμβάλουν και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις πρέπει να επιταχυνθεί, για να μειωθεί η ανεργία και να τονωθεί η δυνητική ανάπτυξη, πρόσθεσε.
Σε σχέση με το παγκόσμιο outlook, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη και τα ρίσκα είναι σχετικά μικρότερα.