Χειρισμούς και μεθοδεύσεις με απώτερο στόχο την αποδυνάμωση της Κομισιόν και αναβάθμιση του “υπό γερμανική διοίκηση” ESM κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σκιά των διαβουλεύσεων για μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθεί μέσω δηλώσεων, διαρροών και καθοδηγούμενων δημοσιευμάτων να ανοίξει τη συζήτηση για την ανάγκη διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του ESM, θέμα στο οποίο αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αν και η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung κάνει λόγο για σκληρές μάχες, στην πραγματικότητα ακόμα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση, καθώς ο Πιερ Μοσκοβισί γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απώλεια αρμοδιοτήτων και σε συμβιβασμό.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να ανάψει το φιτίλι στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού της Ευρωζώνης που επιχειρείται από τους τέσσερις μεγάλους, όπως αυτό καταγράφηκε στην σύνοδο των Βερσαλλιών, που διοργάνωσε ο Φρανσουά Ολάντ και στην οποία συμμετείχαν οι: Άγκελα Μέρκελ, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι και από την οποία απείχε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Η σύνθεση της συνάντησης των Βερσαλλιών που διοργάνωσε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος απείχε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αποτελεί σαφές μήνυμα για το ρόλο που επιφυλάσσεται για την Κομισιόν στη νέα Ευρώπη που προωθείται.
O ESM που διευθύνεται από τον Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ στηρίζει ήδη την Αθήνα με πιστώσεις και συμμετέχει στην επιτήρηση των μέτρων λιτότητας, το σχέδιο δε είναι να αντικαταστήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που αυτό αποχωρήσει από το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να δίνει οδηγίες όχι μόνο σε υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και σε μέλη της Eυρωζώνης όπως είναι η Γαλλία ή η Ιταλία.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θέλει να διατηρήσει στα χέρια του τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και μάλιστα να ενισχύσει τον ρόλο της Κομισιόν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της Γενικό Λογιστήριο και τον δικό της προϋπολογισμό.
Με τις δηλώσεις αυτές, εκτιμά η Tageszeitung, ξέσπασε ανοιχτά η διαμάχη για την εξουσία στην Ευρωζώνη, ενδέχεται μάλιστα να κλιμακωθεί την Πέμπτη κιόλας στις Βρυξέλλες κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Εκεί θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η δε γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει τα δικά της σχέδια για τη μεταρρύθμιση της Νομισματικής Ένωσης.