Ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, έκανε ο γενικός γραμματέας του NATO, απέναντι στη Ρωσία, ένδειξη της προσπάθειας αλλαγής κλίματος, η οποία όμως για να έχει απόδοση θα πρέπει να έχει και τακτικό αντίκρυσμα, σε μια περίοδο που η συμμαχία εντείνει την παρουσία της στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία και στη Βαλτική Θάλασσα.
« Πρέπει να βρούμε την ισορροπία. Δεν θέλουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο και αντιπαράθεση με την Ρωσία, αλλά την αντιμετωπίζουμε ως γείτονα μας»
επεσήμανε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιδιώκει «πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ρωσία που να στηρίζονται στη συνεργασία»Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επικρότησε μάλιστα τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο οποίος κατά την εκτίμηση του συνέβαλλε στο να ξεπεραστεί η ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2015 όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στον εναέριο χώρο της Συρίας ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου S-24.
«Όλοι μας είχαμε ανησυχήσει τότε με την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας. Ήμουνα από τους πρώτους που τάχθηκα υπέρ του άμεσου διαλόγου μεταξύ τους. Χαιρετίζω το γεγονός ότι συνομιλούν μεταξύ τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόλτεμπεργκ, λέγοντας ότι η Τουρκία «είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας»