Οδικό χάρτη που θα διασφαλίσει την επιβίωση της στενής συνεργασίας Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου σε στρατιωτικά ζητήματα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σχεδιάζουν οι δύο πλευρές.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε τη συνεργασία της με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Φάλον, για το σκοπό αυτό και τόνισε πως η συνεργασία Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου φτάνει πέρα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είπε χαρακτηριστικά
«Θέλουμε να έχουμε πολύ στενούς δεσμούς»
«Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε κοινά συμφέροντα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας»
Με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να έχει υποδηλώσει στο παρελθόν πως η τρέχουσα συνεργασία στην άμυνα και σε θέματα ασφάλειας θα μπορούσε να διακοπεί αν οι διαπραγματεύσεις του Brexit «ξινίσουν», ο Φάλον διατήρησε το πνεύμα συνεργασίας λέγοντας πως δεν αποκλείει την παροχή βοήθειας στην ασφάλεια αν αυτό ζητηθεί από την ΕΕ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης θα πέσει στη Γαλλία.
Η Φον ντερ Λάιεν, στενή σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γερμανίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας στο 2% του ΑΕΠ από το 1,2% που είναι σήμερα, μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, όπως προβλέπει το σύμφωνο του NATO.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα από τα πέντε μέλη του ΝΑΤΟ των οποίων οι δαπάνες υπερβαίνουν το 2%, και έχει απορρίψει κάθε προσπάθεια της ΕΕ να αναβαθμίσει το ρόλο της καθώς θεωρεί πως αυτό θα είχε επιπτώσεις στο ρόλο του στο ΝΑΤΟ.
[graphiq id=”bXVCk5rD09v” title=”ΝΑΤΟ: Στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ανά χώρα-μέλος για το 2016″ width=”700″ height=”904″ url=”https://w.graphiq.com/w/bXVCk5rD09v” ]
Ο οδικός χάρτης Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανεξάρτητος της ΕΕ, όπως ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας πως τα θέματα ασφάλειας είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, καθώς έχουν κοινούς εχθρούς.