Κινήσεις αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία, μέσω της αγοράς οπλικών συστημάτων κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας τις προθέσεις του λίγες ημέρες μετά το μαράζ επισκέψεων από τον επικεφαλής της CIA και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς.
Όπως ανακοινώθηκε η Άγκυρα βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις για την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος S400, το επόμενο και καλύτερο μοντέλο των S300 που διαθέτει η Ελλάδα. Ωστόσο η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αναλυθεί κάτω από αρκετά διαφορετικά σενάρια αμυντικής και πολιτικής διπλωματία.
Αφενός θα μπορούσε εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική πίεσης της Άγκυρας προς τη δύση και την ταυτόχρονη προσέγγιση με τη Ρωσία με στόχο την εξασφάλιση της συναίνεσης για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας επί συριακού εδάφους.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά ρωσικού οπλικού συστήματος από χώρα-μέλος του στρατιωτικού σκέλους του NATO που διαθέτει εν ενεργεία βάσεις στο έδαφός θα αποτελέσει σημείο τριβής, ενώ η Άγκυρα γνωρίζει απριόρι ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε αυτόματα σε περιορισμό της πρόσβασης σε νατοϊκό υλικό και πληροφορίες.
Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση αγοράς ρωσικού αμυντικού συστήματος, ενώ η Γερμανία έχει αναπτύξει μια παραλαγή των Patriot με κέντρο διοίκησης και εδική ομάδα υποστήριξης, θα μπορούσε να αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτή για την εκχώρηση πρόσβασης στις αεροφωτογραφίες των γερμανικών Tornado, την οποία αρνήθηκε το Βερολίνο στην Άγκυρα φοβούμενο ότι θα χρησιμοποιηθούν για τον βομβαρδισμό κουρδικών δυνάμεων.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο
«Οι πύραυλοι S- 400 είναι οι πιο πιθανοί για αγορά από τους υπόλοιπους για την αντιπυραυλική ασπίδα μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας»
«Αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, ωστόσο δεν είμαστε στο στάδιο της υπογραφής ακόμα»
Αναφορικά με τις ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν από μέλη του ΝΑΤΟ ο Ισίκ είπε
«Νομίζω ότι θα καταλάβουν. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα που δεν ανήκουν στη Συμμαχία»
και συνέχισε λέγοντας πως ο κατά συνέπεια αποκλεισμός από τη χρήση της βάσης δεδομένων της Συμμαχίας είναι κάτι που η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει.
Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας σχετίζουν το γεγονός με τις ελλείψεις της αντιαεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, που η Άγκυρα φαίνεται να εντοπίζει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.