Νέα δυναμική πιέσεων στην κυβέρνηση αναπτύσσεται από τους παραγωγικούς κλάδους της Βρετανίας, με πρωτοστάτη την γεωργία, καθώς οι ανησυχίες για την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στη στην παραγωγή, εντείνονται καθώς τα σενάρια περιορισμού του αριθμού των Ευρωπαίων που εργάζονται ανά κλάδο προκαλούν ανησυχίες και πανικό.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η γεωργική ένωση της Βρετανίας, επισημαίνονται τις δύσκολα αναστρέψιμες επιπτώσεις που θα έχει η μη πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Σε συνέντευξη της στο Birmingham, η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, Meurig Raymond, δήλωσε πως δεν θα έχουν σημασία οι όροι μιας εμπορικής συμφωνίας χωρίς πρόσβαση στην αγορά εργασίας της ΕΕ .
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Χωρίς εργατικό δυναμικό, μόνιμο και εποχικό, ο μεγαλύτερος βιομηχανικό τομέας της Βρετανίας θα πληγεί σημαντικά καθώς η παραγωγή θα σαπίσει στα χωράφια και η Βρετανία θα χάσει την ικανότητα να παράγει και να επεξεργάζεται τα δικά της τρόφιμα»
Σύμφωνα με έκθεση του συμβουλίου Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τo 2015 περίπου 22.000 εργαζόμενοι από την ΕΕ απασχολούνταν στην βρετανική γεωργία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% το εργατικού δυναμικού του κλάδου.
Με τον αγροτικό κλάδο να ασκεί έντονες πιέσεις για μια συμφωνία που να επιτρέπει την απεριόριστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, σε επίπεδο προϊόντων και εργατικού δυναμικού, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τα προνόμια των εργαζομένων από την ΕΕ, εφόσον όμως ισχύσει το αντίστοιχο και για τους Βρετανούς εργαζομένους.
Τα υψηλά οικονομικά κόστη όμως της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι αναμενόμενα καθώς η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι έχει υποστηρίξει ένα σκληρό Brexit, με αποκοπή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, προς μεγαλύτερο έλεγχο της μετανάστευσης.
Διαβάστε επίσης: Hard και clean το Brexit που θέλει η Μέι