Βραχεία κεφαλή στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρεί να κερδίσει η κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, επιτίθεται με δηλώσεις του στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου και φορολόγηση των φτωχών.
Η επιλογή του χαμηλών τόνων και συμβιβαστικού Γιάννη Δραγασάκη για την κήρυξη του πολέμου στο ΔΝΤ φαίνεται να εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής εκμετάλλευσης των προσώπων που πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ώστε αφενός να μην πληγεί η καλή πίστη και η αξιοπιστία που έχει οικοδομηθεί μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς. Αφετέρου στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ορίζει εκ νέου κόκκινες γραμμές αλλά το πράττει εμμέσως ώστε να μην εκτεθεί ο ίδιος και να τεθεί το ζήτημα σε πολιτική βάση ώστε να ζητηθεί στη συνέχεια και η θέση της αντιπολίτευσης.
«Το ΔΝΤ δεν ζητεί απλώς να μειωθεί το αφορολόγητο, ζητεί να φορολογήσουμε τους φτωχούς, για να μειώσουμε τη φορολογία των πλουσίων»,
δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι αν επιμείνει το Ταμείο,
«θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα, θα έχουμε σύγκρουση, πώς να το κάνουμε; Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να το κάνει αυτό»
Πρόσθεσε ότι «το να μειώσουμε κατά τι το αφορολόγητο και να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν αυτό για να κάνουμε άλλα μέτρα κοινωνικά ισοδύναμα, αυτό θα το συζητήσουμε».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται, αλλά πλέον από καλύτερες θέσεις, στον απόηχο του Eurogroup. Επεσήμανε επίσης ότι η συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα υπάρχει νέα λιτότητα».
Όπως τόνισε, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα «αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και πλέον μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση». «Ο κ. Ντέισελμπλουμ ρητά και ευθέως είπε ότι μπορούμε να περάσουμε σε μία φάση που η έμφαση δεν θα είναι στη λιτότητα αλλά στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.
Σημείωσε επίσης ότι στη νέα φάση, η έμφαση θα είναι στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος και τις στοχευμένες ελαφρύνσεις.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι στο Eurogroup ελήφθη μια απόφαση που δρομολογεί την τελική συμφωνία, ενώ παραδέχθηκε ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας όμως, η μάχη συνεχίζεται». Επεσήμανε δε ότι «με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, η πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ωφελημένη».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε «βέλη» κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας τους ότι υπερασπίζονται τις πολιτικές της περιόδου 2010-2014, τη στιγμή που πρώην στελέχη του ΔΝΤ ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές ήταν λανθασμένες.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό, και επεσήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα πλέον, θα είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.