Με τις εκλογές να πλησιάζουν το ακροδεξιό AfD να βρίσκει σημείο επαφής με τη Ρωσία και το SPD να εξετάζει σενάρια συγκυβέρνησης με την Αριστερά, οι Χριστιανοδημοκράτες ωθούνται στην υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η νέα πρόκληση του υπουργού Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ ο οποίος έχει καταρτίσει νομοσχέδιο για την υποχρεωτική παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων και tablet των προσφύγων που εισέρχονται ή βρίσκονται στη χώρα.
Αν και πρόκειται για έναν κατάφορα αντισυνταγματικό νόμο που κινείται στα πρότυπα των δράσεων της Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι δέχεται να τον περάσει αναγκάζοντας μάλιστα την υπουργό Άμυνας να συνεργαστεί με τον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ντε Μεζιέρ είναι ο αξιωματούχος που πιέζει για την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα και προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές δηλώσεις, ενώ είχε κατηγορήσει δημοσίως την Άγκελα Μέρκελ για λάθος πολιτική στο προσφυγικό και ζητούσε κλείσιμο των συνόρων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στοιχεία που παρουσιάζει η DW, θα δοθεί η άδεια στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και στα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους.
Το μέτρο φαντάζει μια ασυνήθιστη κίνηση σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.
Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.
[graphiq id=”cmgfQZSe05v” title=”Δημοσκόπηση: Η μεταβολή της στάσης των Γερμανών απέναντι στη μετανάστευση” width=”700″ height=”644″ url=”https://w.graphiq.com/w/cmgfQZSe05v” ]
Το υπουργείο Εσωτερικών, που κατήρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, για παράδειγμα με την εξέταση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων.
Οι αξιωματούχοι δεν διέθεταν νόμιμη άδεια για να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο και αντ’ αυτού, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούσαν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γιοχάνες Ντίμροτ, τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο πιθανώς να εγκρίνει το μέτρο εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σήμερα, 213.000 αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και αναμένεται η απέλαση των αιτούντων αυτών, αν και τους έχει χορηγηθεί προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα για μια σειρά από λόγους.
Την Κυριακή, ο προσωπάρχης της Μέρκελ, ο Πέτερ Αλτμάιερ, τόνισε ότι η Γερμανία απέλασε τον περασμένο χρόνο έναν αριθμό ρεκόρ 80.000 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εντός του 2017.
Περίπου τα μισά από τα 700.000 αιτήματα ασύλου που κατατέθηκαν το 2016 απορρίφθηκαν, πρόσθεσε.