Η εξαίρεση των συντάξεων από τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και η αδυναμία των νομοθετών να βρουν χρυσές τομές στις οποίες θα συμφωνήσουν και οι 10 χώρες της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του, δημιουργούν αμφιβολίες για το μέλλον του.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συσταθεί task force προς αυτή την κατεύθυνση και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρουν τρόπους να κάμψουν τα εμπόδια.
Ο φόρος προτάθηκε από την Κομισιόν το 2011, και ενώ με κάποια μέλη αρνούνται την εφαρμογή του, ένα γκρουπ χωρών είδε κάποιες δυνατότητες συμβιβασμού μέσω ενισχυμένων κανονισμών συνεργασίας. Για να προχωρήσει όμως είναι απαραίτητη η συγκατάθεση εννέα τουλάχιστον χωρών, με τις Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία να μην έχουν εναντιωθεί ακόμα.
Με τις μικρότερες χώρες να θεωρούν πως η εφαρμογή του φόρου δεν θα φέρει αρκετά έσοδα ώστε να δικαιολογήσει την προσπάθεια, η απειλή για εγκατάλειψη του σχεδίου υπάρχει ακόμη. Η Εσθονία το έχει εγκαταλείψει από το 2015, το Βέλγιο και Σλοβακία θέλουν να εξαιρεθούν οι συντάξεις.
Εάν ισχύσει η εξαίρεση των συντάξεων τότε αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς σε κάποιες χώρες τα κεφάλαια αυτά δεν είναι του δημοσίου. Αυτή η εξαίρεση και των κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιριών αφήνει πολύ μικρά περιθώρια εισπράξεων και κατ’ επέκταση ουσιαστικής ενίσχυσης από την εφαρμογή του φόρου