Ενεργό δράση στο πλαίσιο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη διαμόρφωση ενός διαχειρήσιμου πολιτικά αποτελέσματος αναλαμβάνει η Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προγραμματίσει δυο ραντεβού back-to-back στο Βερολίνο την Τετάρτη, πρώτα με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και στη συνέχεια με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής και η διαρροής της από τώρα είναι αποτελεί μήνυμα προς όλες τις πλευρές για τη στάση και τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας 20ης Φεβρουαρίου.
Αν και από το πρωί της Παρασκευής πολλά δημοσιεύματα για παρσκηνιακή συμφωνία Ουάσιγκτον-Βερολίνου και συμμετοχή του Ταμείου με 5 δισ. –συμβολικά- στο ελληνικό πρόγραμμα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κανένα δεν επιβεβαιώνεται.
Ωστόσο όλα αυτά σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο με πυκνές επαφές σε ανώτατο επίπεδο που οδήγησαν στον προγραμματισμό των συναντήσεων της Άγκελα Μέρκελ τόσο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Διαβάτε επίσης: Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να μη δώσει τα κλειδια στον Τσακαλώτο
Ο προγραμματισμός των συναντήσεων αυτών δείχνει ότι ενώ θα υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup αυτή θα αφήνει ανοιχτά κάποια θέματα για τα οποία η Άγκελα Μέρκελ θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα, παίζοντας παράλληλα το θεσμικό παιχνίδι ώστε να περιορίσει τις αντιρδράσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η Κομισιόν τόσο μέσω του προέδρου της, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όσο και μέσω του αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις αλλά και του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τη στάση του 74χρονου Γερμανού υπερσυντηρητικού υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έχουν επικρίνει έντονα και πολιτικοί τόσο από το συγκυβερνών SPD, όσο και ο πρόεδρος της ευρωομάδας του Λαϊκού Κόμματος καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόστατ.
Ωστόσο σε υψηλό πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ακόμα και το χρέος. Η Κριστίν Λαγκάρντ κάνοντας την πρώτη κίνηση απεμπόλησε την πάγια θέση του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους, ζητώντας όμως άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η υποχώρηση στο ένα και η ανάδειξη του άλλου θέματος είναι θέμα στρατηγικής στη διαπραγμάτευση και δίνει την αίσθηση ότι οι δυο πλευρές διαπραγματεύονται επί ειδικών ζητημάτων άρα η συμφωνία δεν απέχει πολύ.