Σχεδόν 1 δισ. δολάρια θα καταβάλει η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας, ONGC, για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών σε έναν τομέα φυσικού αερίου στην ανατολική ακτή της χώρας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παραγωγής, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει τις εισαγωγές ενέργειας.
[graphiq id=”ejwKoh91c6p” title=”Ινδία: Εισαγωγές” width=”700″ height=”459″ url=”https://w.graphiq.com/w/ejwKoh91c6p” ]
Η ONGC, ενέκρινε την αγορά του 80% των μετοχών για το μπλοκ βαθέων υδάτων Deen Dayal της εταιρίας Gujarat State Petroleum Corp. (GSPC ) που βρίσκεται στον κόλπο Krishna Godavari. Το μπλοκ αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στο πεδίο, με εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Ταυτόχρονα θα καταβάλει ακόμα $ 200 εκατομμύρια για άλλες έξι ανακαλύψεις στο μπλοκ του κόλπου της Βεγγάλης. Το πιθανό συνολικό αποθεματικό του μπλοκ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 11.200 εκατομμύρια κυβικά πόδια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της GSPC.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: BP και Rosneft φλερτάρουν την Ινδία
Η δοκιμαστική παραγωγή αερίου στο υδάτων Deen Dayal έχει ήδη ξεκινήσει, με τη συμφωνία να επιταχύνει την παραγωγή φυσικού αερίου του μπλοκ, καθώς η συμβολή του είναι απαραίτητη για την μείωση της εξάρτησης της Ινδίας από εισαγωγές υδρογονανθράκων κατά 10% μέχρι το 2022, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Narendra Modi.
Οι εταιρίες θα μοιραστούν τις υποδομές προκειμένου να μειώσουν τα κόστη σε μια περιοχή που και οι δύο έχουν, ή σκοπεύουν να επενδύσουν τουλάχιστον $3 δισ. η καθεμία.
Η συμφωνία είναι κρίσιμη για την GSPC, μια εταιρία που ανήκει στην κυβέρνηση της δυτικής πολιτείας του Gujarat, καθώς είναι κατά τουλάχιστον τέσσερα έτη πίσω στην έναρξη της εμπορικής παραγωγής φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή πλατφόρμας επεξεργασίας , αγωγού φυσικού αερίου και χερσαίου τερματικού.
Η ONGC δήλωσε ότι η εξαγορά θα βοηθήσει να επιταχυνθούν οι έρευνες στους τομείς Yanam και Godavari καθώς και ανακαλύψεις φυσικού αερίου.