Έντονο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο, αφόρητες πιέσεις και κλειστά χαρτιά, δύο μόλις 24ωρα πριν από τη σύνοδο της Βιέννης του ΟΠΕΚ, με το ενδεχόμενο για συμφωνία μείωσης της παραγωγής να απομακρύνεται, ενώ με διαρροές κατεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών, ανοίγοντας με δηλώσεις το δρόμο για επίτευξη μίνιμουμ συναίνεσης.
[graphiq id=”3yD5sGKEK6p” title=”Crude Oil Futures (NYMEX:CL) – 1 Year” width=”700″ height=”559″ url=”https://w.graphiq.com/w/3yD5sGKEK6p” ]
Με τις εσωτερικές διαιρέσεις στον ΟΠΕΚ να κυριαρχούν η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από διαπραγματεύσεις με τα μη-μέλη του καρτέλ αδυνατώντας να παράσχει δεσμεύσεις για το επίπεδο και την κατανομή των μειώσεων.
Διαβάστε επίσης: Το Ιράκ ξαναμπαίνει στο μαντρί του ΟΠΕΚ
Ωστόσο το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας στη σύνοδο της Βιέννης θα είναι καταστροφικό για την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ στις αγορές αλλά και για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, ενώ θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων λιτότητα καθιστώντας ακόμα πιο αντιδμοφιλή τον Οίκο των Σαούντ.
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ταυτόχρνα στη Μόσχα σεεπίπεδο υπουργών και στη Βιέννη σε επίπεδο τεχνοκρατών, ωστόσο η εμμονή της Ρωσίας να μη μώσει την παραγωγή, η απροθυμία του Ιράκ και του Ιράν να δεσμευτούν για μεγάλες μειώσεις και οι αποσυσπειρωτικές τάσεις που αυτά προκαλούν στο εσωτερικό του οργανισμού δημιουργούν ιδιαίτερα τεταμένες καταστάσεις.
[graphiq id=”b53ujfzXDOR” title=”Παραγωγή πετρελαίου ανά χώρα” width=”700″ height=”591″ url=”https://w.graphiq.com/w/b53ujfzXDOR” link_text=”Graphiq” ]
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σαουδική Αραβία έπαιξε ακόμα και το χαρτί της ακύρωσης της Συνόδου της 30ης Νοεμβρίου προκειμένου να αναγκάσει άλλες χώρες να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να συζητήσουν επί σεναρίων.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το πλέον πιθανό σενάριο σε αυτή τη φάση είναι η διαμόρφωση ενός Μνημονίου (MOU) μεταξύ του ΟΠΕΚ και των μημελών για πάγωμα της παραγωγής και για διατήρηση των μεριδίων αγοράς με ρήτρες για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής σε βάθος 12-18 μηνών.
Σύμφωνα με την IEA αν δεν υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής η αγορά θα παραμείνει σε υπερπροσφορά για τέταρτο συνεχές έτος το 2017. Αν και οι αναλύσεις προβλέπουν ανάκαμψη της ζήτησης δεν θα είναι τέτοια που θα αλλάξει ουσιωδώς τα θεμελιώδη της αγοράς.
Διαβάστε επίσης: Στον πυρετό του «μαύρου χρυσού»
Χρησιμοποιώντας την έκθεση της IEA ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih επισημαίνει ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν ακόμα και χωρός δράση από μέρους του ΟΠΕΚ.
Η δήλωση αυτή φαίνεται ικανή να αλλάξει τη δυναμική επίτευξης συμφωνίας, καθώς χωρίς μείωση της παραγωγής θεωρείται δεδομένη η συμφωνία της Ρωσίας και του Ιράκ και ευκολότερη η συναίνεση του Ιράν.
Αντί της μείωσης θα υπάρξει πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του 2016, δημιουργώντας την προοπτική για ισορροπία των τιμών σε επίπεδα άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι, αλλά χωρίς δυναμική για ουσιαστική επανάκαμψη προς το επίπεδο των 80 δολαρίων, εκτός αν επιταχυνθεί αισητά ο ρυθμός ανάπτυξης σε Ινδία και Κίνα, που είναι οι αγορές-κλειδί.
Σε μια απρόσμενη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, οι υπουργοί Ενέργειας της Αλγερίας Noureddine Boutarfa και της Βενεζουέλας Eulogio Del Pino, αναλαμβάνουν το ρόλο μεσολαβητή και θα τα ταξιδέψουν τη Δευτέρα στη Μόσχα, για να ζητήσουν την υποστήριξη της Ρωσίας.
Η συμφωνία έχει χαρακτηριστεί μονόδρομος από πλειονότητα αναλυτών προκειμένου να αποφευχθεί διολίσθηση της τιμής με τις ταυτόχρονες οικονομικές επιπτώσεις που καμία από τις χώρες παραγωγούς δεν θα μπορούσε να αντέξει.
Ωστόσο, όπως και όλο το τελευταίο διάστημα έχει δείξει, οι παίκτες έχουν στηρίξει σε ανακοινώσεις και προπαγάνδα τη διαπραγματευτική τους δυναμική, αφήνοντας κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι το μεγάλο «τελικό» της 30 Νοεμβρίου, στη Βιέννη.