if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Διεθνείς πιέσεις για να κλείσει το Κυπριακό

Τρομακτικές είναι οι διεθνείς πιέσεις που ασκούνται τόσο στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα η ΕΕ παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και όπως φαίνεται η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι το μόνο σημείο που κρατά ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Η Άγκυρα αν και θέτει ψηλά τον πήχυ στις διαπραγματεύσεις –κατά παράδοση- ζητώντας άρση της Visa και ελεύθερη πρόσβαση των Τούρκων στην ΕΕ, στην πραγματικότητα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τα 3 δις. Της Ευρωπαϊκής στήριξης για το προσφυγικό και τη βήμα, βήμα λύση του κυπριακού, που θα επιτρέψει στην ουσία τη διασύνδεση των κατεχόμενων με την ΕΕ.

Σε αυτή τη φάση οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Μοντ Πελεράν στην Ελβετία για δεύτερη ημέρα. Επικεντρώνοντας στο εδαφικό.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Από ελληνικής πλευράς η κυβέρνηση ζητά διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία ακόμα και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Μείζον θέμα για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, χαρτί που η Άγκυρα θα θελήσει να παίξει παράλληλα με τα τη συνολική συμφωνία, στα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα.

Η επίλυση του ευαίσθητου θέματος των εγγυήσεων παραπέμπεται σε μία συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου με στέλεχος του ΥΠΕΞ να σημειώνει πως η Αθήνα έχει καταθέσει εδώ και καιρό τη θέση της για πλήρη κατάργηση του θεσμού των εγγυήσεων αλλά έχει καταθέσει και εναλλακτικές προτάσεις για το θέμα θυμίζοντας τις δύο συναντήσεις Κοτζιά – Τσαβούσογλου τον περασμένο Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη και τον περασμένο Αύγουστο στην Κρήτη.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως και στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και θα γίνει σε βάθος χρόνου, ωστόσο, σημειώνει πως απορρίπτει λύσεις που γράφτηκαν στον Τύπο όπως για παράδειγμα τη δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων στο νησί, μία ελληνική και μία τουρκική.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version