Σε πρόγραμμα ταχείας προσαρμογής στα νέα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι αγορές ανά τον κόσμο μετά το αρχικό σοκ που οδήγησε σε βαριές απώλειες τα χρηματιστήρια, κατακόρυφη υποχώρηση του δολαρίου, εκρηκτική άνοδο του χρυσού και σε “λίώσιμο” τα βιομηχανικά μέταλλα. Οι επενδυτές φαίνεται ότι αρχίζουν να αντιδρούν πιο ψύχραιμα και να λαμβάνουν στάση αναμονής.
Το κλίμα που αρχικά επιδεινώθηκε έδειξε να αποκαθίσταται έως το μεσημέρι με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ανακτούν τις απώλειες, τον χρυσό να παραμένει με κέρδη αλλά κοντά στη ζώνη των 1300 ανά ουγκιά και τα αμερικανικά χρηματιστήρια στο κόκκινο αλλά χωρίς υπερβολές.
Οι δηλώσεις ηγετών ανά τον κόσμο καταγράφουν μια τάση συμβιβασμού με το αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να αποκλείει τις αναταραχές και την αναδιάταξη ισορροπιών. Οι αγορές ωστόσο φαίνεται να αλλάζουν στάση και να αναμένουν δείγματα γραφής για να καθορίσουν τη στάση τους, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή και τη Γερουσία κάτι που δίνει στον Ντόναλντ Τράμπ πολύ μεγαλύτερη πολιτική ισχύ από τον Ομπάμα.
Ωστόσο και εδώ υπάρχουν αβεβαιότητες και προστριβές και εντάσεις θεωρούνται βέβαιες καθώς οι σχέσεις του νέου προέδρου με αρκετούς εκ των γερουσιαστών είναι σε ένταση και προβληματικές από πολλές πλευρές.