Μερίδιο στην ραγδαία αναπτυσσόμενη λιανική αγορά μαύρου χρυσού των $117 δισ. της Ινδίας, διεκδικούν οι κολοσσοί BP και Rosneft με τις Reliance Industries και Royal Dutch Shell να ενισχύουν την παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα σε μια αγορά που ελεγχόταν κατά 90% από κρατικές εταιρίες.
Η ΒΡ έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες για 3.500 πρατήρια και η Rosneft πρόσβαση σε 2.700 αντλίες μέσω εξαγοράς της Essar Oil Ltd, που αναμένεται να επεκτείνει το δίκτυο λιανικής της με 2.600 νέα καταστήματα τον επόμενο μήνα.
Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Narendra Modi στον έλεγχο της τιμής diesel πριν δυο χρόνια καθώς και οι εκτιμήσεις του International Energy Agency (IEA) για την ταχεία αυξανόμενη κατανάλωση, συνδυασμένη με ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου διανομής, δημιουργούν στην Ινδία μια κίνηση αγοράς που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι παγκόσμιοι κολοσσοί του πετρελαίου.
Και αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια ισορρόπησης της αγοράς, αποφεύγοντας απορύθμιση. Το σκοτσέζικο ντουζ με την απελευθέρωση των τιμών αρχικά, και το καθορισμό ανώτατου ορίου μετέπειτα, στο οποίο υποβλήθηκε η αγορά πριν μια δεκαετία, έδωσε τη δυνατότητα στην Reliance Industries εγκαθιδρυθεί στο χώρο της λιανικής πώλησης, αφού κατάφερε να επιβιώσει των απορρυθμίσεων, χωρίς όμως να καθιστά την αγορά ελκυστική για την είσοδο νέων επενδυτών και την ανάπτυξη της. Πλέον, η εταιρεία σχεδιάζει τη νέο πρόγραμμα προσέλκυσης πελατών και την ανάκτηση του μεριδίου που κατείχε.
Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακοίνωσε τον Ιούνιο ο υπουργός Πετρελαίου Dharmendra Pradhan, επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει την αγορά και να αυξήσει τον ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών.
Με την Ευρώπη σχεδόν κορεσμένη και τον σκληρό ανταγωνισμό στις ΗΠΑ, η αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας προσφέρει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και κέρδους. Η εισαγωγή των νέων ισχυρών παικτών στην αγορά αναβαθμίζει τον ανταγωνισμό, αλλά και οι κρατικές εταιρίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες, έχοντας εξασφαλίσει την εκμετάλλευση στρατηγικών σημείων πώλησης στο δίκτυο διανομής.