Της πολιτικής των πολύ χαμηλών επιτοκίων υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά ο Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας ότι η ΕΚΤ γνωρίζει τα ρίσκα και τα προβλήματα και δεν θα ήθελε αρνητικά επιτόκια για υπερβολικά μεγάλη χρονική περίοδο.
Ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2017.
Μιλώντας στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι έχει οδηγήσει στην αύξηση της ανισότητας και στη μετατόπιση των εισοδημάτων από τις πιο ισχυρές στις πιο αδύναμες οικονομίες.
Ωστόσο αναγνώρισε τον προβληματισμό των τραπεζών, ιδίως στη Γερμανία, για το γεγονός ότι τα χαμηλά επιτόκια συρρικνώνουν τα κέρδη τους.
Οι γερμανικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες πιέζουν καιρό τώρα για αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ, κατεύθυνση προς την οποία πιέζει τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η Bundebank, καθώς Deutsche Bank και Allianz αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Ωστόσο στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και ο περιορισμός του ρίσκου για χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
«Σίγουρα θα προτιμούσαμε να μην αναγκαζόμαστε να κρατάμε τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα για υπερβολικό χρονικό διάστημα καθώς οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις ενδεχομένως να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Draghi σε ομιλία του στο Βερολίνο.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τους μικρούς αποταμιευτές.
«Σίγουρα, ορισμένοι αποταμιευτές ενδεχομένως να πλήττονται από μια προσωρινή περίοδο χαμηλών επιτοκίων, κυρίως εάν βασίζονται σε εισόδημα από τόκους… αλλά ανεξάρτητα από το χρηματοοικονομικό στοιχείο που κατέχουν οι αποταμιευτές, σε τελική ανάλυση οι αποδόσεις πάντα διαμορφώνονται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας», σημείωσε.