Στο δεύτερο επίπεδο φαίνεται ότι εισέρχονται πλέον οι διαβουλεύσεις της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ επί του ζητήματος της σταθεροποίησης της τιμής και του ελέγχου της προσφοράς πετρελαίου, καθώς η αγορά βρίσκεται σε φάση υπερπροσφοράς και η τιμή του πετρελαίου έχει καταρρεύσει κατά 50% τους τελευταίους μήνες.
Αν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δείξει διάθεση να δεσμευτεί επί του συγκεκριμένου στόχου για την παραγωγή, τη λογική αυτή αμφισβήτησε με τοποθέτησή του στο συνέδριο Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της κρατικής Rosneft, προκαλώντας σύγχυση στις αγορές.
Ωστόσο η προοπτική συνεργασίας της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ και η εδραίωση διαύλου επικοινωνίας έχει οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει άλλωστε ως «δίκαιη τιμή» για το πετρέλαιο τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν, ότι η Μόσχα παίζει ευκαιριακά το χαρτί του ΟΠΕΚ προσπαθώντας να ενισχύσει την πίεση προς τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της όξυνσης των διμερών σχέσεων.
Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις και οι δηλώσεις τόσο του Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και κορυφαίων αξιωματούχων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ καθώς και η μέχρι τώρα πρόοδος των συζητήσεων βοηθούν στην ανοδική αντίδραση των τιμών.
Θεμελιωδώς όμως τα δεδομένα παραμένουν σταθερά:
Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση υπερπροσφοράς,
Η ευρωπαϊκή οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει
Η ζήτηση από την Κίνα δεν δείχνει ουσιαστικά σημεία ενίσχυσης
Η επανενεργοποίηση του Ιράν και η επιθετική πολιτική της Νιγηρίας δρουν αποσταθεροποιητικά στο γενικότερο περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμα και να υπάρξει συμφωνία Ρωσίας-ΟΠΕΚ στον έλεγχο της παραγωγής και τον προσδιορισμό εύρους της τιμής, αυτή θα έχει βραχύβιο αντίκτυπο στις αγορές.
Αυτό που είναι ακόμα άγνωστο είναι το περιεχόμενο των παρασκηνιακών διεργασιών και η αντίδραση της αγοράς ναύλων.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο επαναπροσδιορισμός της μεσοσταθμικής τιμής είναι μια διαδικασία μακράς πνοής, που διαρκεί έως και 24 μήνες, διάστημα μέσα στο οποίο θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις και θα δοκιμαστεί η πολιτική βούληση των μερών για τήρηση της όποιας συμφωνίας.
Ωστόσο, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας στις συζητήσεις, η οποία οδεύει σε παραγωγή-ρεκόρ 11,1 εκατ βαρέλια ημερησίως έως το 2020, ο ΟΠΕΚ ευελπιστεί να προσελκύσει και άλλους παραγωγούς στην κοινή προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ισορροπίας της παγκόσμιας αγοράς.
Οι υπουργοί ενέργειας Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών του Κόλπου, συναντήθηκαν την Κυριακή, σε αναμονή νέου κύκλου συζητήσεων αργότερα αυτό το μήνα. Ο Ρώσος υπουργός Νόβακ προετοιμάζεται για τη συνάντηση του με αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ τη Δευτέρα στη Βιέννη, σε προπαρασκευαστικό επίπεδο συζητήσεων σε αναμονή της συνεδρίασης της 30 Νοεμβρίου, που θα καθορίσει τα μέλη που θα περιορίσουν την παραγωγή τους και τις ποσοστώσεις.