Έτοιμη να ακολουθήσει τον ΟΠΕΚ στο πάγωμα ακόμα και σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου δηλώνει η Ρωσία δια στόματος του Βλάντιμιρ Πούτιν, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω υποχώρησης της τιμής του μαύρου χρυσού, που σήμερα διαπραγματεύεται στα 52 δολάρια το βαρέλι.
Με την τιμή 50% χαμηλότερα από το 2014 και την υπερπροσφορά να δημιουργεί πιέσεις για πιο βαθιά υποχώρηση οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναζητούν τρόπους να σταματήσουν την πτώση καθώς η ραγδαία κάμψη πλήττει τις οικονομίες τους και περιορίζει την ευελιξία τους.
Η αποκλιμάκωση της τιμής από τα υψηλά των 150 δολαρίων το βαρέλι ξεκίνησε καθώς οι ΗΠΑ επέτρεψαν την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου αυξάνοντας την επάρκεια τους και πολλαπλασιάζοντας την προσφορά.
Η αγορά έχει αρχίσει να βρίσκει σημεία ισορροπίας μετά την υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η τιμή αυτή θεωρείται κομβική για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στην εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οπότε με την τιμή κάτω από αυτό το επίπεδο η προσφορά μειώνεται, πολλές μη αραβικές επενδύσεις σταματούν να παράγουν και η αγορά βρίσκει σημεία ισορροπίας σε πιο ρεαλιστικές τιμές.
Η ισορροπία αυτή διαταράχθηκε με την είσοδο του Ιράν στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέο κύμα προσφοράς σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές καθώς η χώρα αναζητούσε να επανακτήσει τη θέση της και να αντλήσει φρέσκο χρήμα.
Αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο ότι παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ για έλεγχο της παραγωγής και ενδεχόμενη μείωσή της, οι ασάφειες και οι λεπτομέρειες είναι πολλές και για την εμπέδωση των κινήσεων αυτών μεσομακροπρόθεσμα στις αγορές απαιτείται συντονισμός και σταθερότητα.