Να σταθεροποιήσει το τοπίο γύρω από τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ υπό την πίεση τραπεζιτών, επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων επιχείρησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει την παραμονή και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, αρκεί να πράξει το ίδιο και η ΕΕ.
Το ζήτημα που άνοιξε όμως με δηλώσεις της η Τερέζα Μέι λίγο καιρό νωρίτερα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περιστολής δικαιωμάτων ασφάλισης και παραμονής, δεν αναμένεται να κλείσει εύκολα, καθώς σε αυτή τη φάση η προοπτική αλλαγής του καθεστώτος παραμονής και εργασίας αναγκάζει τις τράπεζες και τις πολυεθνικές να διαμορφώσουν σχέδια μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν τις σχετικές συζητήσεις ώστε να κινηθούν πιο επιθετικά οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρίες με την προσδοκία να καρπωθούν από την αναστάτωση και την ανασφάλεια.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έκανε σχετικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους από τη Δανία, όπου και βρίσκεται.
Επανέλαβε δε ότι θα εκκινήσει τη διαδικασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2017 και εξέφρασε την ελπίδα να είναι μία διαδικασία η οποία θα κυλήσει ομαλά.
Η κ. Μέι κατέληξε ότι επιθυμεί η τελική συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή να αντανακλά «το είδος της ώριμης, συνεργατικής σχέσης που πρέπει να έχουν φίλοι και σύμμαχοι».